Forskningscirkel i svenskämnets didaktik. I projektet deltog sju högstadielärare och två rektorer som tillsammans med två forskare från Luleå Universitet, Ann-Britt Palo och Lena Manderstedt. Tillsammans skulle de utveckla kunskapen om svenskämnets didaktik. Alla deltagande lärare undervisade i svenska på högstadiet vid Solanderskolan och Pitholmsskolan.
Bakgrund
Deltagarna i forskningscirkeln anser att god läsförståelse är en förutsättning för att lyckas i skolan. Läsförståelsen är central för all kunskapsinhämtning och på högstadiet utgår mycket av lärandet från läsandet, där texterna blir längre och mer avancerade. Tiden som ungdomar lägger på läsning av tidningar och böcker minskar (Statens medieråd, 2019). God kunskap om lässtrategier behövs för att öka elevers läsförståelse (Bråten 2011; Westlund, 2013). PISA-undersökningen 2018 visar att endast 18 % av de svenska 15-åringarna når nivå 2 i den kognitiva processen, att förstå, som anses vara en basnivå för läsförståelse (Skolverket, 2019).
Syfte
Syftet med forskningscirkeln är att, med stöd av svenskämnets didaktiska vetenskapliga metoder, iscensätta en undervisning som systematiskt modellerar och tränar tre lässtrategier i sju årskurs åtta klasser och med hjälp av läsförståelsetest och enkäter mäta utfallet. Därtill syftar utvecklingsarbetet även till att genom deltagande i en forskningscirkel öka lärares kunskaper om att undervisa på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
- Hur påverkar systematiskt arbete med lässtrategier elevers läsförståelse?
- På vilket sätt bidrar forskningscirkel till lärares ökade kompetens till undervisning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Genomförande
Projektet inleddes under VT20 med planering av genomförandet för att involvera eleverna HT20. En elevenkät och läsförståelsetest inleder hela arbetet, vilket även avslutar projektet. Datainsamlingen analyseras för att se vilka kunskaper som utvecklats när lässtrategier modulerats och tränats av alla deltagande klasser. Forskarna vägleder i skapandet av enkät, analysen av materialet och vilka slutsatser som kan dras.
Önskat läge
Vår förhoppning med projektet är att eleverna ökar sin kunskap hur de kan ta sig an en text för att öka läsförståelsen och på så sätt lyckas bättre i skolan. Även att vi lärare utvecklar vår kunskap att utvärdera och analysera undervisningen på ett vetenskapligt sätt för att utifrån resultaten veta hur vi går vidare för att nå optimal kunskapsutveckling i skolan.
Deltagare
Lärare: Maria Wiklund, Ingela Carlstedt, Ann-Sofie Lindström, Urban Eichwurzel, Lena Westerberg-Marklund, Maria Eriksson, Christina Wiklund (projektledare).
Rektor: Mathias Lindmark, Christoffer Backlund