Ämnet Hem- och konsumentkunskap handlar om allt du behöver kunna för att klara ditt vardagsliv den dagen du flyttar hemifrån. En stor del av ämnet handlar om matlagning, men du får också lära dig att tvätta och vårda dina kläder, att sköta din ekonomi och vilka rättigheter du har som konsument. Vi pratar hela tiden om hur valen som du gör i ditt vardagsliv har betydelse för hälsa, ekonomi och miljö både för dig själv och för andra människor.
Eleverna i åk 8 bloggar i mån av tid i slutet av lektionerna för att visa er vad man gör när man har hemkunskap på Hortlax skola och för att reflektera över sina kunskaper. På Hkbloggen hittar du också recept till en del av maträtterna vi lagar på hemkunskapen.
Så här sammanfattas syftet med ämnet Hem- och konsumentkunskap i LGR -11:
Genom undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
- planera och tillaga mat och måltider för olika situationer och sammanhang,
- hantera och lösa praktiska situationer i hemmet, och
- värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling
Recept pitepalt
10 - 12 medelstora potatisar
3/4 - 1 msk salt
2 - 3 dl kornmjöl
3 - 4 dl vetemjöl
Fyllning: 150 g rimmat fläsk
Kokning: 1½ tsk salt / liter vatten
Gör så här:
- Skala potatisen
- Riv den fint
- Arbeta samman potatisen med salt, kornmjöl och vetemjöl till en fast deg.
- Forma degen, med händerna, till 6 - 10 paltar.* Blöt gärna händerna så fastnar det mindre.
- Koka upp vatten och salt. Lägg i paltarna och låt dem sakta sjuda 30 minuter.
* Gör en fördjupning i varje palt, lägg i lite av det finskurna fläsket och rulla ihop till en boll. eller gör platta paltar utan fyllning. Servera stekt fläsk vid sidan om. Servera de varma paltarna med smör och lingonsylt. Smaklig måltid!