Matematik är ett av kärnämnena och därför har vi valt att satsa extra resurser här.
Vi vill att alla elever ska få möjlighet att utvecklas på sin nivå utifrån sina egna förutsättningar.
Målet är att alla elever ska ha minst godkänt betyg efter årskurs nio och andelen elever som går ut med det högsta betyget ska ligga över riksgenomsnittet.
Du har även möjlighet att få lyssna på boken när du räknar om det känns enklare. Här hittar du en länk till dessa ljudfiler (Extern sida)
Årskurs 7
I sjuan jobbar vi som regel i helklass med stöd av specialpedagogen på skolan. Vi börjar alltid terminen med att noggrant kartlägga eleverna så att vi lär känna våra elevers matematikkunskaper och vet var vi skall starta. Detta eftersom vi tar emot elever från flera skolor med olika bakgrunder.
Kartläggningen består av sex delar:
Diagnos på baskunskaper: Här får eleven 30 kortare uppgifter som man utan miniräknare skall göra under en lektion. Uppgifterna är mycket varierande och tar upp de områden som eleven behandlat under sina tidigare sex skolår.
Multiplikationstabellen: Eleven får helt enkelt göra 75 tabelluppgifter.
Muntligt framförande: Eleverna får en lite längre matematikuppgift som de parvis får lösa och sedan redovisa för övriga gruppen.
Problemlösning: Eleven får en hemläxa med några längre så kallade ”lästal” som de i lugn och ro får lösa med vilka hjälpmedel de vill. Syftet är att se om eleven kan lösa problem med utförlig text och hur lösningarna redovisas.
Muntligt samtal: Vi har ett enskilt samtal där eleven får berätta om inställningen till ämnet, starka sidor, områden som behöver utvecklas samt sin målsättning.
Överlämnande lärare: Deras tidigare lärare lämnar över information av värde.
Allt detta gör vi för att få en så samlad bild som möjligt av elevens situation i matematik och därigenom kunna ge bästa tänkbara hjälp.
Årskurs 8 och 9
Inför årskurs åtta och nio får eleverna, i samråd med lärare och föräldrar, möjlighet att välja olika kurser beroende på hur man tycker att man klarar detta ämne och vilken målsättning man har.
Man blandas då med elever från övriga klasser.
Kurs 1: Här vänder vi oss främst till de elever som upplever matematiken som mycket svår och kan komma att ligga i riskzonen för att inte få godkänt betyg.
Vi siktar på de grundläggande målen i kursplanen och målet är att eleverna ska nå minst betyget G.
I denna kurs lägger vi extra lärarresurser och gruppstorleken ska understiga 10 personer.
Kurs 2: Kursen vänder sig till elever som klarar matematiken bra men kan uppleva vissa mer abstrakta moment som svåra.
Kurs 3: Kursen riktar sig till elever som satsar lite extra på matten och redan nu vet att man kommer att satsa på studier där det krävs fördjupade matematikkunskaper. Tempot och svårighetsgraden är högre än i övriga kurser.
Arbetssätt
I samtliga kurser används läromedel som är anpassade för respektive kurs. Förutom den klassiska nötningen med hjälp av uppgifter i läroböcker gör vi givetvis undersökningar, laborationer, grupparbeten, spelar spel och tar upp matematiska problem hämtade ur elevernas vardagsliv.
Underlag för bedömning
Eleverna får visa att man nått målen genom:
- diagnoser och tester
- muntlig och skriftlig redovisning av strategier för problemlösning
- presentation av statistiska undersökningar i digital form
- deras matematiska resonemang under det dagliga arbetet i klassrummet