På Sjulnässkolan har tyska länge varit ett uppskattat språkval. Undervisningen bygger idag på ett läromedel som heter Mahlzeit A, B, C och D som betonar elevens egen planering och eget val av uppgifter och svårighetsgrad.
Grammatiken som tidigare hade stort utrymme i ämnet har fått träda tillbaka för metoden ”lärande genom att göra”. Grammatik kommer endast in där den efterfrågas av eleverna själva eller är nödvändig för att gå vidare med en svårare uppgift.
Eleverna arbetar med traditionella uppgifter, mönsteruppgifter som skapar förståelse för språkets struktur, fria skrivuppgifter, spel, sånger, tävlingar samt datorbaserade övningar online.
Med datorn som verktyg
Eleverna tycker särskilt mycket om att arbeta med Languages Online. Här finns stegvis träning som följs av spelbaserade övningar på både ordförråd och grammatik. Allt lärs in på ett lekfullt och intuitivt vis.
Vi använder dator regelbundet i undervisningen för elevernas skriftliga uppgifter. MS Words inställningar för tysk stavnings- och grammatikrättning både hjälper och lär eleverna skriva korrekta texter. Uppgifterna lämnas sedan in via e-mejl. Arbetssättet är populärt och underlättar mycket för både lärare och elev.
Målet efter avslutad åk 9
Tala
- Du kan prata lite om vardagliga ämnen, som fritid, mat och liknande.
- Du kan berätta något om dig själv och andra muntligt.
- Du kan genomföra korta muntliga uppgifter i samarbete med andra eller på egen hand.
Skriva
- Du kan göra dig förstådd i mycket enkel skrift för att meddela, berätta eller beskriva något.
- Du kan utföra korta skriftliga uppgifter i samarbete med andra eller på egen hand, t.ex. i övningsboken.
Läsa
- Du kan läsa och förstå enkla instruktioner, enkla berättelser och korta beskrivningar.
Lyssna
- Du förstår det viktigaste i tydligt tal i enkla instruktioner, berättelser och beskrivningar, som handlar om sådana saker du redan är välbekant med.
Landets vardagsliv och kultur (realia)
- Du känner till lite om vardagsliv, sätt att leva och traditioner i några länder där språket används. (från lärobok, vad läraren berättat och film)
Egen inlärning
- Du kan planera och genomföra det mesta av ditt eget arbete.
- Du kan reflektera och fundera över hur den egna inlärningen går till, t.ex. hur du utvecklas i tal och läsning.
Om du tänker efter så inser du att du kan det mesta redan i åk 7 eller 8, eller hur? B-språk i högstadiet är inte svårt!
Wilkommen zu uns!