Samspelsteamet finns som ett komplement till enskilda grundskolors egna resurser på grupp- och individnivå när skolan själv inte hittar lösningen på ett samspelsproblem i en klass.
Samspelsteamet bidrar med:
- Att jobba med ett långsiktigt helhetsperspektiv. Vi kartlägger genom att observera och samtala med varje enskild elev och berörd skolpersonal. Det ger en helhetsbild som vi tillsammans med skolan sedan arbetar vidare med. Vi jobbar oftast i ett ärende 1-2 månader. Vi verkar för samverkan mellan berörda och olika yrkeskompetenser för långsiktighet och bredare stöd för elever.
- Att vara opartiska med allas bästa i fokus. Vi är ögon utifrån och upplevs neutrala.
- Att bidra med vår egen kunskap och erfarenhet. Vi är pedagoger med lång erfarenhet av klassundervisning, mentorskap och arbete med elever som utmanar och deras föräldrar.
- Att tillhandahålla verktyg att jobba vidare med.
Områden samspelsteamet jobbar med är bland annat:
- Grupp- och individstrategier på elevnivå för att förändra mönster med för situationen passande verktyg.
- Gentemot vårdnadshavare: Vi gör vårdnadshavare medvetna om situationen och vikten av deras delaktighet och stöd i arbetet framåt i samsyn med skolan. Ex genom föräldramöten, enskilda samtal med föräldrar och pedagog, övriga föräldraskapsstöds utbildningar. Vi bidrar med information och en bild av vad som händer i skolan och situationer görs talbara som då blir hanterbara.
- Ledarskapet: I kartläggningen får vi en bild av när gruppen/individerna fungerar som bäst. Vad säger pedagogerna? Vad säger eleverna? Vad ser vi? Hur ska vi tänka och grunda för att få så många lyckade situationer som möjligt? Vad förstärker och påverkar i samspelet?
- Reflektionssamtal med pedagogerna i ärendet, grupp eller enskilt, diskuterar oss fram till lämpliga steg att ta i arbetet framåt och en plan arbetas fram.
- Kollegiehandledning, grupp eller enskilt, med lärandeperspektiv för reflektion; för att ex ventilera dilemman, tänka högt, hantera stress, kläcka idéer, ge hopp, hämta inspiration, öva god feedback, dela varandras kunskaper och öka den gemensamma kompetensen.