Studie kring specialpedagogers och förstelärares roll som mellanledare och dess stödjande funktion till skolans verksamhet. Vi som deltar i forskningsprojektet är Mona Backeström och Karin Palmér (specialpedagoger) samt Anna-Carin Sundström och Camilla Lundmark (förstelärare) i Öjebyns rektorsområde.
Området för aktionsforskningen
Med detta projekt önskar vi utveckla och fördjupa kunskap om rollen som mellanledare samt bidra med stöd i skolans utvecklingsarbete och leda det kollegiala lärandet. Mellanledare är ett vanligt inslag i skolan idag och syftar till professionell utveckling bland kollegor och drivs i en kollegial anda. Aktionsforskning menar även Rönnerman (2017) kan vara mycket lyckat för att utveckla det kollegiala lärandet. Robinson (2015) resonerar på liknande sätt och pekar på att leda lärares lärande har den enskilt största effektenoch är en viktig framgångsfaktor för elevers delaktighet, utveckling och lärande.
Syfte med projektet
I syfte att nå ökad måluppfyllelse är vi intresserade av att arbeta fram och förankra aktioner, strukturer och kulturer som ökar förutsättningar till delaktighet, samarbete och kollegialt lärande både bland pedagoger och elever.Vidare avser studien en professionsutveckling, där mellanledare (förstelärare och specialpedagoger) ges förutsättning att analysera, förstå och vidareutveckla sin roll och sitt uppdrag.
Forskningsfrågor
- Hur kan mellanledares roll iscensättas på individ- grupp- och organisationsnivå?
- Hur kan mellanledare skapa förutsättningar för att främja lärares arbete med ökad elevdelaktighet?
- Hur kan mellanledare skapa förutsättningar för att främja samverkan mellan lärare?
Genomförande
Aktionsforskningsprojektet pågår juni 2019 - juni 2021, där vi använder oss av handledning, samtal, litteraturstudier och loggbok.
Önskat läge
Önskat läge är att mellanledare har utvecklat sin roll, har mandat och tillit i organisationen att leda det kollegiala lärandet i syfte mot ökad måluppfyllelse och en tillgänglig och likvärdig skola för alla.