All statligt anordnad högskoleutbildning ska vila på vetenskaplig eller konstnärlig grund och beprövad erfarenhet. Detta fastslås i Högskolelagen SFS 1992:1434. I Skollagen (SFS 2010:800) 5 § anges att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
För lärarutbildningarna innebär uppdraget att såväl forskning som samverkan med skolverksamhet är bärande delar av utbildningen. Under 2018-2020 har Lena Manderstedt och Annbritt Palo, filosofie doktorer i svenska med didaktisk inriktning vid Luleå tekniska universitet, inom ramen för det nationella Vinnovafinansierade projektet Safir (Samverkansfinansiering), sökt och fått medel för att bidra till att utveckla beslutsprocesser för samverkansfinansiering och uppföljning för goda och långsiktigt hållbara idéer.
Medlen har 2018 använts till att göra månatliga besök på Strömbackaskolan för att följa aktionsforskningsprojektet om läsning samt samverkan genom föreläsningar, erfarenhetsutbyten, datainsamling och återkoppling. 2019-2020 används medlen till en forskningscirkel med lärare från F-3, som bedriver ett utvecklingsarbete i skolorna i Böle/Svensbyn.
Viss insats har också gjorts i handledningssamtal med magisterstudenter. Inom kort startar ytterligare en forskningscirkel med 7-9 lärare från Pitholmsskolan och Solanderskolan. Båda forskningscirklarna handlar om lässtrategier och läsförståelse. Att utveckla en modell för samverkan kring examensarbeten är också under diskussion.