Lärarhögskolan vid Umeå universitet har avsatt 3 miljoner vardera till tre forsknings- och utvecklingsprojekt – så kallade FoU-projekt. Syftet är att vidareutveckla skolverksamheten och forskningen. Piteå kommun är en av sju skolhuvudmän som varit med och identifierat olika forskningsområden.
Piteå kommun har ansökt om och beviljats medel inom området Hållbar kvalitativ arbetsmiljö och likvärdig utbildning: Forskning och utveckling i skolan – En möjlig väg för lärares professionalism. En särskild forskargrupp under ledning av docent Inger Erixon Arreman, Institutionen för tillämpad vetenskap vid Umeå universitet, ska i samverkan med förskolor och skolor i Piteå kommun under 3 år bedriva FOU-projektet Kampen för läraryrkets kunskap.
Piteå kommuns problemformulering
Piteå kommun önskar, med Lärarhögskolans stöd, skapa kunskap om hur synen på lärarprofessionen utvecklas/förändras i arbetet genom att iscensätta Piteå kommuns lokala strategi för forskning och utveckling i skolan. För det tänkta utfallet av utvecklingsarbetet, det vill säga målen i strategin, är det angeläget att Utbildningsförvaltningen kan få kunskap om vad som sker i praktiken när lärare och rektorer arbetar med att genomföra uppdrag.
Kampen för läraryrkets kunskap
Kampen för läraryrkets kunskap – möjliga vägar för lärares professionalism? är ett forsknings- och utvecklingsprojekt i samverkan mellan Umeå universitet och Piteå kommun.
Projektets forskningssyfte är belysa och analysera praktiknära forskning i möten mellan policy, forskningsbaserade utvecklingsprojekt och läraryrkets praktik. Projektet bygger på ett redan utvecklat samarbete mellan Umeå universitet och Piteå kommun.
Forskningsfrågor:
- Hur ser aktörerna på läraryrkets och skolans akademisering i förhållande till nationella karriärreformer (förstelärare, lärarlyftet mm) och pågående fortbildningssatsningar i samverkan mellan Piteå kommun och högskolan?
- Vilka idéer, strategier eller diskurser kring yrkesidentitet blir synliga bland aktörerna i förhållande till statens och kommunens strävanden att akademisera skolans praktik?
- Hur kan kommunen/skolorna främja en professionsstyrd skola och hur kan forskarna främja samverkan med lärare i en skolpraktik där vetenskapliga strukturer initialt saknas?
Medverkande forskare och lärarutbildare vid Umeå universitet:
Inger Erixon Arreman, projektledare, universitetslektor och docent i pedagogiskt arbete, Institutionen tillämpad utbildningsvetenskap
Per-Olof Erixon, professor i pedagogiskt arbete, Institutionen för estetiska ämnen
Catarina Lundqvist, filosofie doktor i etnicitet, Vetenskaplig ledare för området Utbildning och Lärande vid Norrbottens kommuner
Stina Westerlund, universitetslektor i pedagogiskt arbete, Institutionen för estetiska ämnen