Jag heter Anna-Karin Hagström och är instrumental- och musiklärare vid Musik & Dansskolan i Piteå. Mitt forskningsintresse bottnar i en önskan om att utvecklas som lärare.
Detta kommer till uttryck genom ett intresse för lärares arbetssätt, det vill säga förhållningssätt och metoder, vilka undervisningsstrategier som manifesteras och hur dessa används.
Jag har sedan 1994 varit anställd vid Musik & Dansskolan i Piteå och arbetar både som gitarrlärare inom den frivilliga verksamheten och som musiklärare inom grundskolan. Genom åren har många tankar och idéer om undervisning vuxit och velat komma till uttryck. Att prova nya undervisningsmetoder och reflektera över vad som händer i klassrummet, med eleverna, läraren och undervisningen ledde för mig till ett behov av att få lyfta detta och fann Magisterutbildningen.
Magisterutbildningen ger en möjlighet för mig att få sätta ord på det jag gör i vardagspraktiken, i undervisningen med eleverna. Jag växer i min yrkesroll som lärare. Synliggörandet av min praktik gör att jag känner yrkesstolthet och tillhörighet, jag är en i gänget!
Uppgifterna inom utbildningen sätter igång tankebanor och funderingar som jag lyfter i samtal med kollegor, på så sätts sprids också kunskap om beprövad erfarenhet och tankar om hur vi kan bedriva undervisning på vetenskaplig grund. Detta har i sin tur lett till att nio lärare vid Musik & Dansskolan har bedrivit ett aktionsforskningsprojekt tillsammans med skolforskaren Ulrika Bergmark under läsåret 2018/19 med inriktning mot lärares arbetssätt.
Konferensbidrag
The professional development and learning of teachers in a community School of Arts - Nationell forskningskonferens i pedagogiskt arbete, Umeå universitet, 19-20 augusti
Magisteruppsats i pedagogisk yrkesverksamhet, 15 hp
Kulturskolelärares professionella lärande och utveckling.
Ett individuellt, kollegialt och kollektivt projekt
Läs hela magisteruppsatsen
Studiens område och syfte
Mitt intresse för forskning handlar om lärande, hur och vad som möjliggör lärande för både elever och lärare. Inom ramen för Forskning och Utveckling i skolan har jag genomfört en studie där syftet varit att beskriva och analysera hur kulturskolelärare uppfattar och formar sitt professionella lärande och utveckling i förhållande till elevernas undervisning.
Metod
Jag har studerat en pågående aktionsforskningsprocess och fokuserat på kollegiala samtal där lärares tankar, handlingar och erfarenheter av undervisning kommit till uttryck. I samtalen har jag tillsammans med sju av mina kollegor vid Musik & Dansskolan samt Piteå kommuns skolforskare (Ulrika Bergmark) deltagit.
Lärdomar och slutsatser
Denna studie visar att lärarna genom att delta i ett aktionsforskningsprojekt fått nya tankar om metoder och förhållningssätt vilket resulterat i ett förändrat agerande i undervisningspraktiken. På så sätt har kulturskolelärarnas identitet satts i rörelse från ett individuellt, via ett kollegialt mot ett kollektivt sätt att se på undervisning och elevernas lärande. Styrkan med en praktiknära ansats är närheten mellan forskaren och praktiken. Studien och dess resultat blir angeläget för alla som deltar och kan snabbt omsättas i praktiken.
Utveckling
Tack vare mina magisterstudier har jag fått verktyg för att fortsätta arbetet med att på vetenskaplig grund och utifrån beprövad erfarenhet arbeta för utveckling av undervisningen och verksamheten vid Musik & dansskolan.