Jag vill undersöka högläsning i grundskolans första år. Elevers uppfattningar om olika högläsningsgenrer.
Konferensbidrag
Seven-year-old pupils' perceptions of text conversations in groups - Nationell forskningskonferens i pedagogiskt arbete, Umeå universitet, 19-20 augusti 2019
Magisteruppsats i pedagogisk yrkesverksamhet, 15 hp
Sjuåriga elevers uppfattningar om textsamtal i grupp.
En kvalitativ studie om läsförståelse via lärarens högläsning i årskurs 1.
Läs hela magisteruppsatsen
Studiens område och syfte
Syfte med min studie var att ta del av hur elever i åk 1 i interaktion med andra uppfattar läsförståelsestrategier via lärarens högläsning av faktatexter samt efterföljande textsamtal.
Metod
Med mig som forskande lärare i mitt eget klassrum har jag intervjuat och observerat elever både enskilt och i grupp.
På skolan har jag lett forskningscirklar under mitt sista magistrandår. Genom dessa forskningscirklar involverades skolans kollegium samt rektor fortlöpande i studiens tema genom kollegiala samtal.
Lärande och slutsatser
De resultat som kom fram ur studien var att textsamtalen har gynnat eleverna. Studien påvisade vikten av hur en god språkförståelse påverkar elevers möjlighet att delta i textsamtal och att det egna språkbruket är en viktig del av läsinlärningen. De lärdomar som uppstått ur denna studie påvisar vikten av hur viktig högläsning med efterföljande textsamtal är för elever i början av deras läs- och textinlärning. Hur viktig läsförståelseundervisningen är för specifikt de språksvaga eleverna, men även för elever med ett rikt språkbruk.
Utveckling
För mig som magister i Forskning och utveckling i skolan har resan bara börjat. Med en fördjupad insikt i hur viktig forskning i skolan är och framförallt hur viktigt det är att använda framgångsrika forskningsmetoder vill jag påstå att alla som arbetar i skolan behöver följa med den utveckling som sker inte bara i svensk skola utan även i hela världen. Eleverna lever i ett ständigt föränderligt samhälle där vi i skolan måste hänga med.