Läs mer om de olika kurserna nedan.
Självvägledning och kommunikation, 45 YH-poäng
Kursen ger den studerande möjligheter att tillägna sig grundläggande begrepp som används inom socialpsykologin, samt ger insikt om samspelet mellan en individ och dennes sociala omgivning, till exempel hur individen fungerar och samspelar i en grupp. Under kursen ska den studerande ges möjligheter att utmana sig själv och sina egna kommunikationsmönster för att därigenom öka sin förståelse av andras. Kursen ger också den studerande verktyg och förhållningssätt till att utveckla sin förmåga till självvägledning för att genom denna kommunicera, skapa och upprätthålla goda relationer med individer och grupper på ett professionellt sätt.
- Introduktion till socialpsykologi – interaktion och kommunikation i olika kontexter.
- Personlighetsteorier och modeller.
- Identitetsskapande kategorier såsom exempelvis, etnicitet, nationalitet, religion, kön/genus, sexualitet, ålder och funktionsvariationer och hur det påverkar oss.
- Självregleringens betydelse samt funktion utifrån den kommande yrkesrollens krav.
- Kompetenskoordinatorns professionella bemötande och förhållningssätt.
Samarbetsprocesser och ledarskap, 35 YH-poäng
Kursen ger den studerande utvecklad kunskap och förståelse för hur denne samt andra individer fungerar och samspelar i en grupp. Den studerande vägleds i hur samarbetsprocesser och förändringsarbete kan påverkas av olika faktorer på olika nivåer inom navigationsfältet för Kompetenskoordinatorn. Kursen ska bidra till att den studerande utvecklar sin förmåga till att möta och arbeta med människor utifrån ett etiskt, inkluderande och professionellt förhållningssätt. Vidare ska den studerande ges möjlighet att utveckla och vidareutveckla det egna ledarskapet utifrån den kommande yrkesrollens kravställningar.
- Gruppstrukturella begrepp såsom roller, rollfunktioner, normer, regler, konformitet och kohesion.
- Teorier om gruppers processer, sammanhållning, dynamik, klimat, makt och samspel.
- Samarbetsprocesser och dess förutsättningar, drivkrafter och hinder.
- Förändringsarbete i grupper – drivkrafter och hinder.
- Utveckling av det egna ledarskapet.
- Samtalsprocesser och dess förutsättningar samt hinder.
Arbetsmarknad, mångfald och inkludering, 25 YH-poäng
Kursen ger den studerande förståelse för den historiska och nutida utvecklingen av arbetsmarknaden utifrån ett internationellt och nationellt perspektiv. Den studerande får även förståelse för hur mångfald och inkludering samt arbetsmarknadspolitiska beslut kan påverka villkor och förutsättningar för både organisationer och individer.
- Begreppen mångfald och inkludering.
- Begreppen demografi och kompetensförsörjning.
- Omvärldsbevakning och trendspaning.
- Hur mångfald och inkludering påverkar individer, grupper och organisationer ur ett arbetsgivarperspektiv.
- Historiska och nutida utvecklingen av det svenska arbetsmarknadssystemet.
- Arbetsmarknaden i ett internationellt, nationellt, regionalt och lokalt perspektiv.
- Hur nationella, regionala, och lokala politiska beslut påverkar arbetsmarknaden exempelvis utifrån Agenda 2030.
Samordning, relevanta metoder, modeller och arbetssätt för utveckling, 40 YH-poäng
Kursen ger den studerande ett helhetsperspektiv om vad som krävs för att utveckla arbetsplatsers sociala inkludering, främja breddad rekrytering och arbetslivsinriktade insatser samt metoder för att arbeta med detta. Den studerande ges möjlighet att utveckla färdigheter i att använda metoder och arbetssätt som bidrar till individens, arbetsgruppens och organisationens utveckling. Den studerande tränas i att ta fram mål, koncept och lösningar baserade på verkliga och fiktiva case, samt hur man på lämpligt sätt kan kommunicera dessa till berörda parter. Vidare ger kursen den studerande kunskap om vikten av att förstå hur fysiska och digitala kommunikationssätt och -flöden påverkar arbetsplatser på olika sätt.
- Begreppen employer branding, preboarding, onboarding, reboarding, crossboarding, offboarding.
- Metoder, relevanta verktyg och modeller för employer branding, preboarding, onboarding, reboarding, crossboarding, offboarding.
- Hur faktorer som ekonomi, ledning och styrning, personal etc. som på olika sätt styr och påverkar arbetsplatser, samt hur det kan skilja sig mellan privat näringsliv och offentlig sektor.
- Metoder och arbetssätt för social inkludering.
- Metoder, relevanta verktyg och modeller för arbetslivsinriktade insatser.
- Hur organisationers fysiska och digitala kommunikationssätt och -flöden kan te sig.
- Att som Kompetenskoordinator använda sig av tydlig och anpassad kommunikation på ett professionellt sätt.
Lagstiftning och samhällssystem, 15 YH-poäng
Kursen ger den studerande kunskap om olika instansers ansvarsområden avseende arbetsmarknadsinsatser. Den studerande ska även introduceras i aktuella lagar och regelverk kopplat till det arbetsmarknadspolitiska området, anställning och rekrytering samt hantering av personuppgifter.
- Lagstiftning, föreskrifter och regelverk gällande arbetsmarknadspolitiska insatser och åtgärder.
- Lagstiftning, föreskrifter och regelverk avseende ersättningar och stöd från t ex Arbetsförmedling, Försäkringskassa och Socialförvaltning.
- Sekretess och GDPR.
- Kollektivavtals inverkan på arbetsmarknaden, för arbetsgivare, anställda och arbetssökande.
LIA 1 – Lärande i arbete, 30 YH-poäng
Kursen ger den studerande möjlighet att omsätta sina kunskaper från tidigare kurser genom att koppla det till skarpa situationer och förutsättningar på en arbetsplats och/eller organisation (LIA-plats).
Den studerande ska fokusera på minst ett arbetsområde som kan kopplas till yrkesrollen (exempelvis onboarding, social inkludering, arbetslivsinriktade insatser eller liknande) samt sätta sig in i hur och med vilka förutsättningar LIA-platsen arbetar med detta. Den studerande ges möjlighet att utveckla sin förmåga att se lösningar/ ge förslag på åtgärder som kan bidra till individens, arbetsgruppens och organisationens utveckling.
Genom den praktiska förankringen till arbetslivet ges den studerande också möjlighet att utveckla sin förmåga att interagera och kommunicera med individer, grupper och organisationer utifrån ett rättssäkert och professionellt förhållningssätt.
- Tillämpning och utvärdering av teoretiska kunskaper och färdigheter från tidigare kurser.
- Delta och/eller få insyn i det förekommande arbetet på LIA-arbetsplatsen inom ett för yrkesrollen relevant område.
- Arbeta på ett, för individen och verksamheten, rättssäkert och professionellt sätt.
Innovativa metoder för hållbar kompetensförsörjning, 30 YH-poäng
Kursen ger den studerande kunskaper om hur man kan stärka en långsiktig och hållbar kompetensförsörjning hos en verksamhet med hjälp av entreprenöriellt förhållningssätt och intraprenörskap. Den studerande ges möjlighet att utveckla färdigheter i att använda metoder och arbetssätt för kreativ problemlösning och innovation. Kursen ger även insikt och överblick om vad som krävs för att planera, leda och genomföra projekt samt olika former för kvalitetsarbete och vikten av dokumentation.
- Entreprenöriellt förhållningssätt och intraprenörskap.
- Metoder för kreativ problemlösning och innovation.
- Projektorganisation och roller.
- Projektets olika faser.
- Projektledningsmetoder och verktyg.
- Kvalitetsledningssystem, dokumentation och uppföljning.
LIA 2 – Lärande i arbete, 50 YH-poäng
Kursen ger den studerande möjlighet att utveckla sin förmåga att arbeta i rollen som Kompetenskoordinator genom att omsätta sina kunskaper och färdigheter från tidigare kurser, kopplat till skarpa situationer och förutsättningar på en arbetsplats.
Den studerande ska planera, genomföra och utvärdera ett förbättringsprojekt kopplat till LIA-platsens och målgruppens behov. Projektet integreras med fördel i kursen Examensarbete.
Genom den praktiska förankringen till arbetslivet ges den studerande också möjlighet att utveckla sin förmåga att interagera och kommunicera med individer, arbetsgrupper och organisationer utifrån ett rättssäkert och professionellt förhållningssätt.
- Tillämpning och utvärdering av teoretiska kunskaper och färdigheter från tidigare kurser.
- Genomföra ett förbättringsprojekt kopplat till LIA-platsen inom ett för yrkesrollen relevant område.
- Arbeta på ett, för individen och verksamheten, rättssäkert och professionellt sätt.
Examensarbete, 40 YH-poäng
Kursen ger den studerande stöd i att utveckla sin förmåga att pitcha sig själv och en projektidé samt med visst stöd planera, genomföra, sammanställa, analysera, diskutera och presentera ett projektarbete.
Kursen ska möjliggöra att den studerande får tid och stöd att fördjupa sig inom ett eget valt ämnesområde som härrör till utbildningens innehåll och med relevans för den egna yrkesinriktningen. Examensarbetet genomförs individuellt eller tillsammans med andra och integreras med fördel i kursen för Lärande i arbete 2 (LIA 2).
- Pitcha sig själv i sin profession/yrkesroll. Sälja in och presentera en projektidé.
- Metodologi för rapportering.
- Muntlig och skriftlig rapportering.
- Vetenskaplig bearbetning av information.