Helena Hellströms intresse gav henne en ljus framtid genom vuxenutbildningens yrkesutbildning. Redan under kockutbildningen fick hon jobb på Hemmagastronomi i Luleå.
Kockutbildningen, som genomförs av utbildningsanordnaren Astar, är ett och ett halvt år lång och bedrivs på uppdrag av vuxenutbildningarna i södra Norrbotten ( Boden, Kalix, Luleå, Piteå och Älvsbyn)
Helena Hellström, som gick kockutbildningen precis efter pandemin, hade sin arbetsplatsförlagda utbildning ( APL) på Hemmagastronomi. Redan under utbildningstiden fick hon extra jobb på restaurangen.
Efter pandemin blev det en allmän brist på kompetens i branschen, men även specifik brist på kockar, enligt Simon Laiti, restaurangägare på Hemmagastronomi.
- Vi välkomnar alla som vill byta till branschen, framtiden inom yrket ser ljus ut. Det är viktigt att vi får in många som vill utbilda sig, säger han.
-Branschen skriker efter kompetent personal. Du kommer aldrig att gå arbetslös om du har ett brinnande intresse för att laga mat och vill lära dig laga mat.
Helena Hellström har tidigare jobbat som administratör, men har alltid haft ett intresse för matlagning. Ett intresse som växte alltmer och som till slut fick henne att söka till kockutbildningen.
- Jag såg av en slump att det skulle starta en kockutbildning och jag tänkte " varför inte"? Så jag sökte och kom in. Jag har alltid tyckt om att arbeta med händerna och velat ha ett praktiskt yrke, och matlagning har alltid varit ett stort intresse för mig, säger Helena.
Lär sig på en arbetsplats
På kockutbildningen är arbetsplatsförlagt lärande en stor del av undervisningen, vilket Helena Hellström ser positivt på.
- Det är en stor fördel att man får prova på yrket och uppleva restaurangkänslan på riktigt. Sedan tror jag att man lär sig bäst när man får göra saker praktiskt, i en verklig miljö, säger hon.
Under utbildningen varvas teori och hemstudier med APL, något som Helena tycker är bra, eftersom man på så sätt har möjlighet att lägga upp studierna som man själv vill.
Vad vill du säga till dem som funderar på att gå en liknande utbildning?
- Sök! Om du har ett brinnande intresse för matlagning så tveka inte.
Stor chans till jobb direkt efter utbildningen
Det goda samarbetet mellan utbildningsanordnaren och branschen leder ofta till jobb för eleverna.
- Vi har många arbetsgivare som hör av sig till oss som ser vår utbildning som en stor fördel att väva in nya förmågor i sin verksamhet. Om vi hittar rätt elev till rätt plats så finns det stora chanser att det resulterar i en anställning, säger Stina Björkén, kocklärare på Astar.