Att resa en julgran på Rådhustorget är en tradition som inleddes i Piteå 1918. Nu är julgranen på plats på Rådhustorget. För första gången kläs den med ljus, poller och toppstjärna– allt för att göra 100-årsjubileumet speciellt. På söndag - första advent - tänds granen.
Det är i boken Bevarade ögonblick av Ingegerd Westerlund och Åke Berggren som det går att läsa om den gamla traditionen. Genom åren har de flesta granarna kommit från kommunens egen mark, bland annat från Borgarudden. Under senare tid har vi allt oftare hämtat granar som växt sig för stora på privata tomter
För att lämpa sig som julgran till Rådhustorget krävs en välväxt gran på 11-12 m. Granen ska vara så jämn som möjligt och stå i fritt läge för att vara tät runt om.
- I dag sågar vi med motorsåg och lyfter granen till en vagn med hjälp av stropp och baklastare. För 100 år sedan kan man tänka sig att det krävdes stocksåg, timmersvans, yxa, mankraft samt häst och släde för att smycka Rådhustorget med en julgran. Tiderna förändras, men tradition består, säger Ulrika Bohman, stadsträdgårdsmästare.
Årets gran en fröjd för ögat
Årets granna gran har levt sina ca 50 år på en privat tomt i Vitsand. Granen har stått fritt och växt sig stor, tät och ståtlig. De tjocka årsringarna avslöjar att jubileumsgranen har haft ett gott liv med god tillväxt varje år. Nu hade granen blivit så stor att den hotade en intilliggande bod. Ägarinnan tog kontakt med kommunen, så vi kunde ta hand om trädet och därigenom få en snygg julgran på Rådhustorget.
I tisdags sågades granen ner och transporterades in till centrum där den restes på Rådhustorget. Under torsdagen kläddes den med belysning, röda poller och en vacker toppstjärna som parkavdelningens medarbetare tillverkat. Tomten tänder granen kl 13.30 på söndag.
Piteå kommun hoppas att den jubileumsklädda granen bidrar till en fin advent och en fröjdefull jul.