Socialtjänsten uppdrag är komplext, mångfacetterat och väldigt viktigt. De människor som socialtjänsten möter ska känna sig trygga med att våra bedömningar grundar sig i de lagar som satts upp för att värna individen.
Uppgifter inom socialtjänsten som rör enskildas personliga förhållanden omfattas av sekretess enligt kap. 26 i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400). Detta rör både personer som är aktuella inom socialtjänsten för att de har insatser eller berörs av en utredning, och de personer som har uppdrag för socialtjänsten som exempelvis familjehem, kontaktpersoner eller särskilt förordnade vårdnadshavare. Sekretessen är stark och det är den enskilde individen som själv som avgör om en uppgift ska bedömas som känslig. Det innebär att bara den uppgiften att en person är aktuell inom socialtjänsten kan omfattas av sekretess.
Att göra generella uttalanden utifrån enskilda ärenden och på så sätt kunna ge en bild av vad som hänt utan att röja den enskilda är svårt och det är också därför som socialtjänsten inte ska uttala sig om enskilda ärenden i media. I vissa fall har media fått information från någon part i ett ärende men där det också finns uppgifter om den andra parten som omfattas av sekretess. Många ärenden som aktualiseras i media rör barn som inte själva har nått den ålder som gör att de kan ta ställning till om de vill att uppgifter om dem ska framföras i media. Detta gör att även om det i vissa fall redan har kommit uppgifter till medias kännedom så behöver socialtjänsten alltid ta ställning till om de uppgifter som förekommer omfattas av sekretess och förhålla sig till den.
Ytterst handlar också socialtjänstens ställningstagande om att alla personer som på något sätt är aktuella inom socialtjänsten ska känna sig trygga med att socialtjänsten inte bidrar till att sprida uppgifter om dem till utomstående.