Under gårdagskvällen genomförde Piteå kommun en medborgardialog med inbjudna representanter från föreningar, företag, institutioner, studieförbund och pitebor. Dialogen är en del av det politiska arbetet med riktlinjer för budgeten 2019. Dialoggrupperna leddes av Helena Stenberg, kommunstyrelsens ordförande, Anders Lundkvist, kommunstyrelsens vice ordförande och Brith Fäldt, kommunstyrelsens andre vice ordförande.
Tre områden med stora utmaningar diskuterades under kvällen – tillväxt, livsmiljö samt service och tjänster.
Utgångspunkten för alla tre områden är att Piteås befolkning förändras - fler blir äldre, fler yngre och färre personer är i arbetsför ålder. Samtidigt ökar behoven av den service och tjänster som piteborna vill ha tillgång till.
– Vi kommer att behöva prioritera i framtiden och det kan skapa spänning mellan olika områden. Därför är det viktigt för oss att få veta vad ni tycker. Vi har många viktiga frågor att diskutera på den här träffen, sa Helena Stenberg när hon hälsade alla välkomna.
Nytt sätt att föra dialog
Deltagarna delades in i tre grupper som fick rotera mellan de olika samtalsledarna.
– Det är första gången vi provar det här sättet att föra dialog. Det är fantastiskt roligt att höra alla ärliga och öppna kommentarer. Det är viktiga frågor vi pratar om, sa Anders Lundkvist i den korta pausen efter det första gruppsamtalet.
Varför är kvinnor i Piteå mer sjukskrivna än i resten av landet? Varför är männen friskare? Och varför ökar ohälsan hos unga? Kan det vara så att piteandan motverkar vår förmåga till ökad mångfald? Hur kan vi fördela resurserna bäst mellan stadsbygd och landsbygd? Och vad är det egentligen som gör att vi trivs där vi bor?
Det var några av frågorna som diskuterades flitigt under aftonen.
Nöjda deltagare
Asaad Ndewi och Walaa Hafez kommer från Syrien och har bott i Piteå ett år. Nu väntar de sitt första barn.
– Det har varit en bra dialog ikväll med mycket bra frågor. Vi har fått säga det vi ville.
Tony Berglund är född och uppväxt i Piteå och Lillemor Åkerlund är inflyttad från Jokkmokk. De var också nöjda med kvällens samtal.
– Det var lite trögt de första fem minuterna, sedan kom samtalen igång. Det har varit mycket intressant, säger Lillemor.
– Det är bättre att träffas så här, det är lätt att tycka i en enkät men det är mycket bättre med dialog, säger Tony.
Samuel Kamara Jr har bott i Piteå i tre år och arbetar mycket med integrationsfrågor för Piteås unga.
– Jag är nöjd. Jag har fått lyfta det jag önskat.
Nu återstår det stora arbetet med att sammanställa alla anteckningar från kvällens samtal. I det dokument som är länkat nedan kan du läsa mer om de utmaningar och frågeställningar som diskuterades.