Varje år kan styrelser och nämnder inom kommunen ansöka om att föra över oanvända medel till nästa år. Inför 2025 föreslår kommunstyrelsen att så kallade anslagsöverföringar görs både för drift och investeringar för att säkerställa att viktiga satsningar kan genomföras.
Det är slutligen kommunfullmäktige som kommer att besluta om hur pengarna ska fördelas.
Här kan du läsa om två strategiskt viktiga förslag till satsningar:
Färdtjänsten föreslås stärkas med
3 miljoner kronor
Förslaget innebär en stärkning av färdtjänsten med 3 miljoner kronor i ramökning. Bakgrunden är att det år 2020 beslutades att ansvaret för färdtjänst skulle överföras från socialnämnden till samhällsbyggnadsnämnden, utan att vara fullt finansierat. Det är något som återkommande lyfts i Samhällsbyggnadsnämndens verksamhetsplaner. Behovet av att säkra långsiktig finansiering har blivit allt mer påtagligt.
– Det här förslaget till satsning handlar om att säkerställa att färdtjänsten fortsätter vara en tillförlitlig och viktig service för de medborgare som behöver den. Genom att stärka finansieringen skapar vi långsiktiga förutsättningar för att möta behoven och stödja ett tillgängligt och inkluderande Piteå, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.
Strategisk satsning på landsbygden
Kommunstyrelsen vill se en satsning på landsbygden, i en strategisk investering i våra byar och lokala samhällen. Förslaget innebär 3 miljoner kronor per år under tre år. Med det ges byaföreningarna möjlighet att stärka och utveckla sina landsbygdscentra. Det handlar om att skapa levande mötesplatser, bättre förutsättningar för service, kultur och företagande på landsbygden.
Utöver detta avsätts ytterligare 3 miljoner kronor för att stötta landsbygds- och glesbygdsutveckling där landsbygdscentra inte är den naturliga mottagaren av medel. Det säkerställer att fler initiativ, även utanför de etablerade centra, kan få stöd och bidra till en hållbar utveckling.
En central del av denna satsning är att låta besluten ligga där kunskapen finns – hos människorna som faktiskt bor och verkar på landsbygden. De vet bäst vilka behov som finns och hur resurserna ska användas för att skapa verklig nytta. Genom att ge lokala föreningar friheten att själva forma sina satsningar, stärks den lokala drivkraften och skapar långsiktiga lösningar som bottnar i verkligheten.
Det är så en landsbygd byggs och utvecklas på sina egna villkor – av dom som lever där, för dom som lever där. När resurser ges till lokalt engagemang skapas långsiktig utveckling och nya möjligheter för framtiden, menar Claes Danell, ordförande i landsbygdspolitiska rådet.
– Ett mycket glädjande förslag till satsning som handlar om att ge landsbygden rättvisa förutsättningar att växa och blomstra. Vi investerar i den lokala kraften – i de människor som vill och kan utveckla sina samhällen. Det är så vi bygger en stark och levande landsbygd för framtiden, säger han.