Samhällsutveckling

Publicerad 2022-09-22 10:00:00
Kategori Invånare, Kommun och politik

Visionen om Löjan lever vidare

Piteå kommuns vision för Löjan – den attraktiva tomten i anslutning till parkeringshuset Stadsberget – lever vidare. Målbilden är en mix av bostäder, verksamhetslokaler och umgängesytor samt en levande torgmiljö för möten, aktiviteter och evenemang. Nu pågår dialog med ett par nya exploatörer som vill bygga och bidra till Piteås fortsatta utveckling.

Arbetet med omvandringen av kvarteret med det gamla parkeringshuset Löjan har pågått under många år. När det nya parkeringshuset Stadsberget stod klart 2015 flyttades fokus till den andra delen av kvarteret, där ambitionen var att bygga en attraktiv mix av bostäder, verksamhetslokaler och umgängesytor och ett planprogram antogs 2015.

Men projektet pausades undet ett antal år, när kommunen prioriterade andra stads- och samhällsutvecklingsprojekt.

2021-2022

Våren 2021 gick en utökad intresseförfrågan ut, med ambitionen att ge nytt liv åt projektet. Efter utvärdering av inkomna förslag valdes exploatör ut för fortsatt utveckling av området. Under sommar och höst 2022 har exploatör och Piteå kommun gemensamt beslutat att kommunen ska gå vidare med andra exploatörerör för att färdigställa helheten i den publika stadsmiljö som påbörjades med uppförandet av parkeringshuset Stadsberget.

Sidan kontrollerad: 2022-09-21 08:29:56