Trygghetsvandringar är en metod för att skapa en bättre och tryggare närmiljö. Vid trygghetsvandringar upptäcker man många saker som man annars inte tänker på och det bidrar till att människor kommer samman och diskuterar frågor. Vid en vandring har vi alla olika ”trygghets glasögon” på oss och kan därför bidra med vår del till att skapa en helhet.
Onsdagen 23 oktober genomfördes en vandring i området kring och i anslutning till Zonområdet. Den startade vid Samvarons lokaler Hamnplan för att sedan gå runt området. Medverkande var representanter från olika gårdsgrupper inom området samt från Piteå kommun, Polisen, bostadsbolaget Pitebo samt en politiker. Vandringen genomfördes på initiativ av Polisen i Piteå och detta på grund av att man fått indikation på ökat klotter inom området.
Reflektioner efter vandringen var att generellt så är området rent och snyggt och inte mycket skadegörelse syns. Visst klotter kan ses men inga mängder. Generellt verkar de boende trivas och man har mycket gemensamma aktiviteter. Belysningen uppgavs vara tillräcklig dock bör trafiksituationen på vissa delar ses över. Det är många infarter in och ut från området med påföljd av att framförallt bilar kör på och igenom området. Ibland med höga hastigheter. Hamngatans övre del i anslutning till Trädgårdsgatan är komplext då cykel och gångväg möts med buss på en liten yta. Även bilar använder denna vägsträcka för att komma till Sundsgatan eller till Hamnplan. Vid vissa tillfällen är det mycket trafik som passerar.
Dokumentation från vandringen ska sammanställas och de problem som tagits upp skickas till ansvariga för ställningstagande. Det är inte med automatik det blir åtgärder utan det är varje verksamhet och ansvarig aktör som avgör detta. Uppföljning sker efter 1 år.
- Trygghetsvandring är ett bra sätt att träffas för att tillsammans gå igenom olika miljöer för att se hur vi på bästa sätt kan skapa trygghet framförallt utomhus. Det är ju viktigt att vi både kan och vill vara ute och röra oss i vår närmiljö, framförallt utifrån ett hälsofrämjande perspektiv. Säger vandringens koordinator Helena Lindehag Folkhälsostrateg i Piteå kommun.