KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (15/5-1/9) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Site Visits: LTU-studenter upplever stadens möjligheter och livsstil

Publicerad 2023-05-18 12:00:00
Kategori Näringsliv
 • Besök hos RISE
  Besök hos RISE  Foto: Sara Holm
 • Rundtur hos Pensionatet
  Rundtur hos Pensionatet  Foto: Sara Holm
 • Orgelmusik på Studio Acusticum
  Orgelmusik på Studio Acusticum  Foto: Sara Holm
 • Lunch på Sunes
  Lunch på Sunes  Foto: Sara Holm

Site Visits: LTU-studenter upplever stadens möjligheter och livsstil

Under måndagen anlände en busslast med entusiastiska universitetsstudenter från Luleå Tekniska Universitet (LTU) till Piteå. Detta besök var en del av det gröna samarbetsprojektet "Green Deal - Site Visits" mellan LTU och Piteå. Studenterna fick möjlighet att utforska stadens innovativa verksamheter och samtidigt lära sig mer om livet och karriärmöjligheterna i Norrbotten.

Den gröna omställningen är en pågående process som har fått stort genomslag i hela Norra Sverige. Effekterna av denna omställning genomsyrar alla regionens kommuner, företag och verksamheter. "Green Deal - Site Visits" syftar till att erbjuda studenterna en möjlighet att uppleva och lära sig mer om Norrbottens livsstil, karriärmöjligheter och hållbarhet. Det ger dem också möjlighet att själva se vad som händer i de städer de är nyfikna på.

Piteåturen erbjöd en rik variation av de olika aspekterna som spelar roll när man överväger en flytt till en ny stad. De studenter som deltog i besöket kom från olika delar av världen, däribland Tyskland, Japan, Pakistan, Italien, Colombia och Sverige. Trots deras olikheter var de överens om vikten av stöd under hela processen att flytta till en ny plats. De studerar idag sina masters inom olika ingenjörsutbildningar, företagsekonomi, internationell marknadsföring och även en fysioterapeutstudent.

Besöket började med en imponerande frukost på Pensionatet, där grundaren Lisa Hellmér tog studenterna på en rundtur i sina verksamheter och delade med sig av sin egen erfarenhet som tidigare LTU-student och nyinflyttad Piteåbo. Därefter fick studenterna möjlighet att uppleva installationen Soundwave på Rise Interactives, där Johan Fagerlönn, senior forskare och projektchef, visade hur teknik och musik kombineras på imponerande sätt.

Turen fortsatte med en musikalisk upplevelse när Roger Norén, konserthuschef på Studio Acusticum, bjöd in studenterna att bland annat lyssna på imponerande orgelmusik framförd av studenter från Musikhögskolan. Därefter stod lunch på schemat på kultstället Sunes, en restaurang som varit en stolt del av Piteås matkultur sedan 1958 och Piteåkändisarna Camilla och Mia levererade som vanligt burgare i världsklass.

Näst på tur stod sedan Hitachi Energy i Öjebyn, där senior account manager Malin Correia presenterade företagets imponerande framsteg inom tillverkning av högpresterande isolationsprodukter tillverkade av glasfiberkomposit. Hitachi välkomnar kvalificerade tekniska och ekonomiska talanger oavsett deras förstaspråk, och de prioriterar kompetens högst. Denna insikt inspirerade flera av studenterna och öppnade nya dörrar för deras framtida karriärmöjligheter.

Naturligtvis inkluderades ett besök vid Norrlands riviera, Pite Havsbad, för att ge studenterna en försmak av Piteås natursköna sommarupplevelser. Trots att isen ännu inte hade smält bort imponerades studenterna av Havsbadets skönhet och en av deltagana uttryckte glatt att de nästa gång skulle simma till Finland därifrån.

Deltagarna fortsatte till Motorstadion i Piteå för en timmes adrenalinfyllt go-kartrace. Far och son, Fredrik och Samuel Melander från Kartway, gav studenterna en uppslukande och glädjefylld upplevelse. Alla deltagare njöt av racet "Le Mans" och tävlade intensivt. Piteås näringslivsavdelning tog hem segern, följt av starka prestationer från Tyskland och Japan.

Sista stopp på touren var på vackra Kust Hotell & SPA, där de avnjöt en generös charkbricka och den fantastiska utsikten från Skybar. Restaurang Tages förstklassiga dukning imponerade också på besökarna. Kvällen avslutades med Piteåquiz, där deltagarna fick chansen att vinna fina priser och visa upp sina nya kunskaper om staden. 

– Att kunna visa upp det mysiga, roliga och innovativa Piteå för LTU:s talanger, har varit oerhört häftigt, säger Hannah Degerman, projektledare på Piteå kommuns näringslivsavdelning. Många studenter efterfrågar kunskap om ”livet därute” – om det liv som pågår utanför sina studier. Inte minst de studenter som flyttat långväga och aldrig varit i Sverige tidigare.

Efter dagens event har redan CV:n och önskemål om stöd i inflyttarkedjan kommit in från studenterna.

Stort tack till LTU och till alla fantastiska entreprenörer och verksamheter i Piteå för ert värdskap i världsklass.

Sidan kontrollerad: 2023-05-18 12:04:40