Stipendiet som är på 15 000:- delades ut av styrgruppsordförande och Piteås kommunalråd Kata Nilsson, i samband med Frukost med Näringslivet.
Syftet är att uppmärksamma och inspirera till engagemang i Fairtrade och rättvis handel.
Stipendiet vänder sig till personer, företag, föreningar, organisationer och andra som bidragit till att stärka Fairtrade City Piteå. Ansvarar för stipendiet gör styrgruppen Fairtrade City Piteå, som lyder under kommunstyrelsen.
Stipendie för 2022 tilldelas Södra Norrbottens Kennelklubb med motiveringen;
”Södra Norrbottens Kennelklubb har tagit ett tydligt ställningstagande vid alla sina event, stora som små, fattat beslutet att servera Fairtradekaffe, Fairtradebananer och Fairtrade chokladbollar!
Med hundutställningar av nationellt och internationellt mått når föreningen över tusentals tävlande, funktionärer och domare från ett tiotal olika länder.
Förutom detta har SNKK en tydlig spridning av sitt ställningstagande via föreningens föreningsbroschyr, hemsida och sociala medier.
En föregångare för Sveriges föreningar på både lokalt och nationellt plan.”
-Känns jätteroligt att vi blir uppmärksammande för vårt ställningstagande. Jag vill passa på att även tacka våra fina sponsorer bl a Sparbanken Nord som gått in och sponsrat morgondagens event Norrbottens Vackraste Hund 2022, säger Anna-Karin Laitamaa ordförande i Södra Norrbottens Kennelklubb.
Ansökningar till 2023 år Fairtrade City Piteå stipendie kan lämnas under hela året. I början av varje år behandlas ansökningar från föregående år.
Kriterierna för stipendiet finns att läsas här: www.pitea.se/fairtrade
Piteå är en Fairtrade kommun – vad innebär det?
Fairtrade City har direkt koppling till uppfyllandet av Agenda 2030, med särskilt fokus på mål 12 om att säkerställa en hållbar konsumtion och produktion som i sin tur påverkar flera andra mål, såsom minskad fattigdom (mål 1), uppnå jämställdhet (mål 5), anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt (mål 8) samt bekämpa klimatförändringarna och dess konsekvenser (mål 13). Diplomeringen är även ett konkret verktyg för kommuner som vill bidra till genomförandet av mål 17 om partnerskap mellan flera aktörer.
Fairtrade City är del av ett nätverk av kommuner och regioner som engagerar sig för en etisk konsumtion och hållbar handel. Syftet är att bidra till en hållbar konsumtion som värnar om både människa och miljö. Fairtrade City är också ett samarbete mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle. Arbetet i en lokal samverkansgrupp bidrar till viktiga diskussioner, åtgärder och kommunikationsinsatser för en hållbar utveckling. Diplomeringen skapar också förutsättningar för ett långsiktigt och strukturerat arbete för en etisk konsumtion och hållbar handel. Kommunen får stöd i arbetet och blir del av ett nätverk av kommuner och regioner som arbetar tillsammans för samma mål.
www.pitea.se/fairtrade
https://www.facebook.com/fairtradecitypitea