”Det går inte en dag utan att jag får gåshud”

 

 

För många Piteåbor är Repris en uppskattad återbruksmarknad där gamla saker hittar nya hem. Men ”Reprisen”, som det ofta heter i folkmun, är långt mycket mer än så. Främst är Repris en arbetsplats och en språngbräda för personer i behov av extra stöd och hjälp. Här jobbar Camilla som arbetsinstruktör genom att se och lyfta andra människors förmågor.

En vanlig dag på Repris i Öjebyn är full av liv. Här arbetar nio arbetsinstruktörer parallellt med att stötta cirka 50 deltagare i sina dagliga arbetsuppgifter, som kan vara allt ifrån att prismärka eller färgsortera varor till att stå i kassan eller demontera trasiga möbler. Från det att återbruksmarknaden slår upp dörrarna för dagen kommer en strid ström med kunder för att fynda kläder, möbler, mattor, porslin – ja faktiskt allt mellan himmel och jord. Däremellan tittar även tidigare deltagare in för att säga hej eller berätta om nya framgångar i karriären.

– Målet är att alla deltagare ska kunna försörja sig själva och det är fantastiskt roligt att få möta så många olika människor. Förra veckan kom det in en tidigare deltagare som berättade att hen hade fått en fast anställning. En annan kikade in för att berätta att hen klarat körkortet. Vi blir som en familj, berättar Camilla.

Från egenföretagare som inredare till arbetsinstruktör på Repris. Camilla ser många likheter – bland annat möjligheten att få vara kreativ och ge saker nytt liv.

Fokuserar på möjligheter

Deltagarna som kommer till Repris är personer inom LSS, personer i behov av språkstöd och människor som av olika anledningar står en bit ifrån arbetsmarknaden. Camilla berättar att de flesta till en början fokuserar på vad som inte fungerar. Här sätter Camilla och hennes kollegor istället fokus på vad som faktiskt funkar.

– Alla människor har olika förmågor och alla som kommer hit gör en resa. Som arbetsinstruktör gäller det att vara lyhörd, motivera andra och att se förmågor de själva kanske inte visste att de hade, menar Camilla.

I gruppen av nio arbetsinstruktörer ingår flera olika kompetenser.

 

134 ton prylar för återbruk

På baksidan av Repris tas Piteåbornas skänkta prylar emot. Efter sortering går en del saker går ut i butiken direkt efter att ha blivit prismärkta medan andra prylar behöver demonteras eller lagas för att kunna säljas eller bli till något helt nytt. Repris är helt beroende av att Piteåborna skänker saker de inte längre behöver. För att maximera nyttan har Repris ett samarbete med Pireva, där invånarna kan lämna fungerande saker i en återbruksbod på återvinningscentralen Bredviksberget.

– Fram till september 2023 hade vi totalt hämtat 134 ton material på Pireva. Eftersom vi har ett så stort inflöde av saker gäller det också att vi har ständig rörelse i butiken. Alla deltagare prismärker själva de saker de packar upp på hyllorna i butiken vilket är en del i att träna på att ta beslut. Om något blir väldigt billigt så är vi glada för den kund som möjlighet att göra ett fynd. Det går inte att göra fel på Repris, säger Camilla.

Innan Camilla började på Repris visste hon inte så mycket om verksamhetens högre syfte, men idag är det just det som hon tycker är så fantastiskt med jobbet.

Återbruk och utveckling

Bakom kulisserna pågår en stor del kreativt arbete. Hos deltagarna finns ett behov av att varva olika arbetsuppgifter, därför jobbar Repris till stor del med återbruk och nytänk. Då får deltagarna tillverka nya saker av gammalt material som kanske inte går att sälja som det är. Ett exempel är dekorationspumpor som deltagarna sätter ihop av gamla stickade tröjor som har någon defekt.

– Det är ett tillfälle då både jag och deltagarna får utlopp för kreativa idéer. Det leder ofta till bra samtal och det är otroligt häftigt att få se glädjen och stoltheten från deltagarna när de får tänka utanför boxen. Vi skräddarsyr alla arbetsuppgifter så att det blir en bra nivå för där deltagaren befinner sig just nu. Därefter utvecklar vi arbetet individuellt, berättar Camilla.

På Repris jobbar Camilla med att stötta cirka 50 deltagare i sina dagliga arbetsuppgifter.

Samverkan i arbetsgruppen

När det kommer till återbruk och Remake som säljs i butiken är Camilla ofta ansvarig. I gruppen av arbetsinstruktörer finns dock en stor bredd av kunskap och här får alla på något sätt nyttja sina talanger och tidigare erfarenheter. Camilla gillar göra om saker till något helt annat, en annan är bra på konst, andra kan sy, någon har en bakgrund av att laga möbler, en är musiker – för att bara nämna några exempel.

Nu är Camilla inne på sitt åttonde år som arbetsinstruktör på Repris. Att detta blev hennes arbetsplats är en lite av en slump då Camilla mitt i karriären som inredare med eget företag blev kontaktad av den dåvarande chefen på Repris.

– Hon ville att jag skulle komma och vikariera i butiken några månader. Jag bestämde mig för att testa, och jag tyckte det var så roligt! Då visste jag inte så mycket om Repris högre syfte men idag är det just det som jag tycker är så fantastiskt med jobbet. Jag sökte därefter en tjänst och har aldrig ångrat mig sedan dess.

Även om jobbet som arbetsinstruktör kan tyckas ligga långt ifrån hennes tidigare yrke som inredare finns många likheter.

– På Repris har jag så många möjligheter att vara kreativ och ge gamla saker nytt liv. Men det allra bästa är mötet med deltagarna. Det går inte en dag utan att jag får gåshud tack vare mötet med så många människor, säger Camilla. 


När det kommer till återbruk och Remake som säljs i butiken är Camilla ofta ansvarig.

 

Bildlänk med text, Se Piteå kommuns lediga jobb här