”Spektrat för vad Räddningstjänsten ska klara av bredare än någonsin”

 

Installationsbild Jim was here på Räddningstjänstens garage.

 

Som brandingenjör i grunden klev Jim 2022 in i uppdraget som Räddningschef i Piteå kommun. Sedan dess har pressen från en orolig omvärld ökat, vilket ställer högre krav på Räddningstjänsten idag än vad den gjorde tidigare. Samverkan, både inom kommunen och över kommungränserna, har blivit allt viktigare och utgör en stor del av Jims vardag.

På Räddningstjänsten i Piteå-Älvsbyn jobbar 45 heltidsanställda. Lägg därtill cirka 70 Räddningstjänstpersonal i beredskap (deltidsbrandmän som det kallas i folkmun) samt ett 40-tal värnmedlemmar i frivilligkårer. Det alla har gemensamt, oavsett uppdrag, är att de valt Räddningstjänsten för att de vill hjälpa till när och där det behövs.

Jim är räddningschef i Piteå kommun.

– Arbetsgruppen är helt fantastisk, alla ställer upp och hjälps åt om de bara har möjlighet. Att det finns en drivkraft att finnas till för samhället är en viktig parameter i vårt uppdrag, säger Jim, som i sitt dagliga arbete hanterar allt ifrån personalfrågor och budgetramar till att skapa bra förutsättningar för personalen att kunna utföra sitt arbete.

Civilt försvar på agendan

När Jim för två år sedan tog över efter sin företrädare var det i en tid då oroligheterna i omvärlden växlade upp, inte minst i och med Rysslands invasion i Ukraina. Jim berättar:

– Frågan om civilt försvar har sedan dess blossat upp rejält och idag är spektrat för vad Räddningstjänsten ska klara av bredare än någonsin. Här i Piteå handlar det om att vi ska kunna hantera allt ifrån en singelolycka till att hela staden behöver utrymmas. Det kan vara vardagshändelser likväl som de mest extrema scenarion. Dimensionen är ibland svår att visualisera och det är en utmaning att förbereda sig på en oviss framtid.

Jim i Räddningstjänstens garage i samtal med en kollega.

Ökad samverkan

Till följd av omvärldsläget, vilket även inkluderar en ökad risk för skogsbränder till följd av ett varmare klimat, har samverkan mellan olika Räddningstjänster blivit allt vanligare. I det som kallas Räddningssamverkan Nord driver nu delar av Norrbotten tillsammans med delar Västerbotten många viktiga funktioner gemensamt, med målet att utnyttja synergieffekter och att använda resurserna bäst.

– Totalt täcker 19 kommuner upp ett område med 475 000 invånare. En del av mitt uppdrag är att ha den högsta operativa rollen inom samverkan, säger Jim.

Utöver samverkan med Räddningstjänster i andra kommuner är Jim också en del av kommunledningen i Piteå, där han sitter tillsammans med andra förvaltningschefer.

– Personligen drivs jag av att lära mig nya saker och få förståelse för saker och ting. Kommunperspektivet har jag inte så stor erfarenhet av sedan tidigare så det är intressant att få en inblick i komplexiteten att driva en kommun. Jag jobbade i privata företag innan och skillnaden här är att jag får en så tydlig koppling till samhällsnyttan. Hela kommunens verksamhet finns till för samhällets skull, säger Jim.

Lyckade insatser skapar stolthet

Arbetsgruppen är helt fantastisk!

Nästan dagligen lämnar Jim jobbet med en känsla av stolthet över att Räddningstjänsten lyckats med sitt uppdrag. Känslan är förstås extra påtaglig efter olyckor och räddningsinsatser. Några minnen i närtid sticker dock ut; branden i Jowa-huset hösten 2022 och branden på Rönnskärsverken i Skellefteå sommaren 2023. Något båda händelserna har gemensamt är att det kunde slutat betydligt mer katastrofalt utan Räddningstjänstens insatser.

– Vid båda tillfällena lyckades vi begränsa branden så att den inte spred sig. Jowa-huset var ett kritiskt läge eftersom det är en gammal träkåk som ligger tätt intill sina grannhus mitt i centrum.

När det i juni 2023 brann på Rönnskärsverken i Skellefteå, Sveriges enda smältverk för framställning av basmetaller, fick Skellefteå och Piteå träna sin samverkan i skarpt läge.

– Det var ett tillfälle som visade att vår samverkan fungerade riktigt bra. En stor byggnad brann tyvärr upp men vi lyckades stoppa branden från att sprida sig till andra byggnader så på så sätt var insatsen väldigt lyckad.

Jim menar att både Jowa-branden och branden på Rönnskärsverken visar just på vikten av samverkan, både operativt och i förebyggande syfte.

– Ett av Räddningstjänstens uppdrag handlar om att identifiera risker och förebygga dem. Att bygga på ett brandsäkert sätt är ett av dem och det blir viktigt att ta hänsyn till när Piteå växer. Där finns vi som sakkunniga i brand- och säkerhetsfrågor i samhällsutvecklingen.

 

Bildlänk med text, Se Piteå kommuns lediga jobb här