Vandra i Piteå - Orange kort

KONTAKTA TURISTCENTER

Piteå Turistcenter

Bryggargatan 14
941 63 Piteå

Tel: 0911-933 90 

E-post 

GPS-position
Lat. 65.32058
Long. 21.47594

Öppet helår
Må-fre kl 10-17
stängt för lunch 12-13

15/6-16/8 2020
Må-fr kl 10-18
Lö-sö kl 10-16

Jävre Turistinformation

Jävrevägen 186
944 94 Jävrebyn

Tel: 0911-933 98
Öppet 15/6-16/8 2020
Övrig tid vid förbokning

Göra

Vandra i Piteå Orange Kort
Vandra i Piteå Orange Card. © Kultur, Park och Fritid Piteå Kommun
  • Vandra i Piteå Orange Kort
    Vandra i Piteå Orange Card. © Kultur, Park och Fritid Piteå Kommun
  • Vandringsled
    Vandringsled. © Stina Eriksson

Upptäck Piteås fantastiska natur genom att bli inspirerad av vandringskortet Vandra i Piteå.

Vandra i Piteå är en utmaning för stora som små där Kultur, Park och Fritid satt ihop 10 etapper att ta sig an under sommaren. På kortet finns fyra sträckor som baseras på vandring från by till by, samt sex stycken toppar utspridda runt om i kommunen. Förutom att vara en rolig sommarutmaning fungerar Vandra i Piteå som en inspirationskälla att besöka, och återbesöka, olika natursköna områden i Piteå som inte sällan bjuder på bildsköna vyer.

Kortet finns att hämta hos Piteå Turistcenter, hos Kultur, Park och Fritid eller i receptionen på Stadshuset. Efter att ha klarat en etapp fyller ni i datumet detta gjordes efteråt i kortet och blir minst fem av tio etapper gjorda kan ni tävla om fina priser genom att fylla i kortets baksida och lämna in det hos något av utlämningsställena senast 30:e oktober 2020
 

By till By: Sträckor

Blåsmark – Svensbyn 8 km

Solanderledens röda och gröna sträcka går mellan byarna. Leden passerar nedanför Råmyrberget med dess ståtliga klipphällar och på baksidan av Vallsberget där multisportanläggningen Lindbäcks Arena ligger. I Svensbyn går den även alldeles intill badplatsen i Lidträsket och byns hembygdsområde Swensbylijda.

Böle – Långnäs 8 km

Solanderledens gula och blå led går mellan de två byarna. Vid Piteälven passerar du det anrika garveriet i Böle. Från badplatsen på Näsudden i Långnäs har du en fantastisk utsikt över Inre Fjärden och granskogen längs stranden av Lillån är en riktig trollskog fylld av gigantiska myrstackar.

Arnemark – Stridholm 7 km

Solanderledens blå sträcka går genom skogslandskapet mellan byarna. I Arnemark finns en fin badplats med rastplats intill leden och i Stridholm finns en rastplats vid stranden av Piteälven som även är en utmärkt kajak-isättningsplats.

Altersbruk – Bodträsk 15 km eller 17 km

Solanderledens orange sträcka går i en rundslinga genom vackra Alterdalen och du kan alltså vandra mellan byarna antingen på Alterälvens södra sida (15 km) eller den norra (17 km). Den norra sidan har partier med mycket ojämn terräng. På den norra sidan passerar du över Jaktberget och längs stranden av sjön Brännträsket, medan leden på det södra sidan går genom både skogar och odlade marker och korsar Alterälven två gånger.

 

Upp på Topp

Bredviksberget 62 m.ö.h

Karlbergs friluftsområde – Råbergsspåret, nära Öjebyn 

På Bredviksbergets topp har du en underbar utsikt mot Piteå, Öjebyn samt delar av skärgården. Alldeles uppe på toppen står ett trätorn för fågelskådare, som du kan gå upp i. Närheten till Piteå kommuns soptipp, samt de många åkrar, ängar och havsvikar som finns relativt nära i omgivningarna gör området i stort mycket fågelrikt, i synnerhet rovfåglar.

Hitta hit!
Karlberg är beläget 3 km norr om Öjebyn efter gamla E4an mot Luleå. Skylt visar avtagsväg till vänster - Karlberg 1.

 

Larssonsberget 143 m.ö.h

Eliasleden i Svensbyn

På berget finns en grillplats med vindskydd. Mot nordost stupar berget brant från toppen vilket borgar för en mycket god utsikt över det låglänta jordbrukslandskapet kring Svensbyn just nedanför berget, men också vyer ut över bland annat Svensbyfjärden och Infjärdenbygden.

Hitta hit!
Från Piteå följer man väg 373 västerut till Svensbyn. Eliasleden startar vid vägen till Bodsjön.


Lillberget 49 m.ö.h

Efter Arkeologistigen i Jävre

Strax söder om Jävre ligger Lillberget, Högberget och Sandholmsberget. De tre höga bergen var för 3500 år sedan öar och bjuder idag på en magnifik utsikt över byn och havet. Folket i trakten kom till de här öarna för att begrava sina döda. Bronsåldersgravarna fungerade som landmärken i skärgården. De finns höga rösen och flacka stensättningar. Vid gravsättningarna på Arkeologistigen har arkeologer funnit spår efter boplatser. Det välkända Jävresmycket hittades här. Det kommer från Sibirien och kan dateras till 500-talet. I området finns även andra fornlämningar, uppe på Högberget finns en labyrint och på Sandholmsberget finns en så kallad ”liggande höna”. Den består av en stor sten som pallats upp med tre mindre stenar. Vad kan dessa ha haft för betydelse för forntidsmänniskan?

Hitta hit!
Starta vid Turiststationen i Jävre och följ vandringsleden. Vandringen via Lillberget, upp på Högberget, till Sandholmsberget och tillbaka är 7,5 km

 

Stormyrberget 125 m.ö.h

I byn Pålberget

Bergets speciella sluttande klipphällar på sydvästsidan ger fin utsikt över jordbrukslandskapet i Pålberget men också vyer mot bland annat Svensbyfjärden i söder och Selsborgsbergen vid Arnemark i nordväst. Det finns en grillplats med vindskydd på toppen.

Hitta hit!
Från E4:an: Sväng av mot Öjebyn, ca 5 km norr om Piteå. Ta väg 374 mot Älvsbyn. Efter ca 22 km i byn Pålberget, sväng höger in på grusvägen vid skylt Stormyrberget.


Fagersberget 118 m.ö.h

Nära Vitsand 

Från Fagersberget har man en fantastisk utsikt. Härifrån ser man in mot Piteå över Ursberget med Smurfit Kappas stora pappersbruk i förgrunden. Kyrkan i Öjebyn är väl synlig och likaså Svensbyfjärden. Österut syns Hortlax med den högt belägna kyrkan och Munksund med pappersbruket och sågen. Längre bort kan man blicka ut mot Havsbadet, djuphamnen på Haraholmen och vidare ut mot Bottenviken. Även mer avlägsna objekt som radartornen på Måttsundsberget och på Bänkerberget i Koler går att se från toppen vid gynnsam väderlek.

Hitta hit!
Det finns flera vägar att ta sig upp på Fagersbergets topp. Flera av dem utgår från Skjutbanevägen som viker av från väg 373. Från denna väg utgår stigar österut mot toppen efter 800 meter, 1200 meter och 1700 meter med allt mindre branta stigningar.

 

Lill-Flötuberget 390 m.ö.h

Lill-flötubergets naturreservat

Uppe på Lill-Flötubergets branta syd- och västsluttning ser man tydliga spår efter skogsbränder. Bergsluttningen har brunnit flera gånger och de äldsta 300-åriga tallarna har överlevt minst tre bränder! Den sista branden härjade för cirka 70-100 år sedan. Informationsskyltar och eldstad med vedförråd finns vid vägen. En strövstig visar vägen genom reservatet. Branterna är ansträngande att vandra i och klart värda att besöka!

Hitta hit!
Naturreservatet ligger cirka 40 kilometer väster om Piteå. Skogsbilväg från väg 373 cirka 14 kilometer öster om Långträsk passerar reservatets södra gräns.

 

Tid

 

Tid
2020-04-01 - 2020-10-30

Mån - SönPågår
 
 
 

Kontaktuppgifter


Kyrkbrogatan 15
94131 Piteå

Contact
Telefon+46 0911 69 60 00
 

Sidan kontrollerad: 2020-09-01 16:31:43