Kyrkmarknad med levande traditioner

De välbevarade kulturmiljöerna runt Öjeby kyrka och kyrkstad står varje år som värd för en sommarmarknad och en julmarknad. Två uppskattade evenemang som andas både nutid och anrik historia bland knallare och kyrkstugor.

Myller på marknadsgatanFoto: Britta E Persson

Ett myller av människor rör sig mellan de många marknadsstånden. Utbudet är stort och brett. Allt från genuint hantverk av alla de slag till kryddiga korvar och handgjord konfektyr i långa rader. Det doftar inbjudande av hembakt bröd, nyrökt fisk och grillade hamburgare. Från utomhusscenen hörs musik och sång. Många kyrkstugor har vaknat till liv. Dörrar och fönsterluckor står på vid gavel och drar nyfikna blickar till sig från de marknadsbesökare som passerar. Det är marknadshelg i Öjebyn utanför Piteå.

Klubbor till försäljningFoto: Britta E Persson

Kär tradition

För många är det en kär tradition att besöka den anrika kyrkmarknaden i Öjebyn som varje år tar plats helgen efter midsommar. Under tre intensiva dagar lever hela området kring den vackra stenkyrkan och den omgivande kyrkbyn ut i all sin prakt. Genom åren har evenemanget vuxit och utvecklats till ett stort evenemang– senast deltog över 140 utställare och 30 000 besökare från när och fjärran.

Tant Brun, Tant Grön och Tant GredelinTant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin på jakt efter Farbror Blå. Foto: Britta E Persson

Historisk marknadsplats

Marknaden i nuvarande form har funnits i snart femtio år men i själva verket har marknadshandeln pågått i flera hundra år. Här fanns långt tillbaka en välkänd medeltida handelsplats som på 1600-talet, när staden Piteå grundades, blev det en viktig träffpunkt. Kyrkstugorna användes som övernattningsstugor för långväga församlingsbor när de besökte kyrkan och marknaden. Då som nu kom handlare och hantverkare från när och fjärran till marknadsplatsen i Öjebyn för att göra affärer. Ofta handlade man varor för flera månader framåt. Utbudet var naturligtvis ett helt annat men marknaden är fortfarande en uppskattad mötesplats. Tanken svindlar en aning vid det faktum att vi går på samma mark och hör samma kyrkklockor ringa. Marknadshandeln upphörde tillfälligt i början av 1940-talet men återupplivades lagom till Piteå stads 350-årsjubileum 1971.

Fikastund i kyrkstuganUnder marknaden öppnar många upp sina kyrkstugor. Gertrud Eriksson, Dan och Anna-Karin Eriksson och Elisabeth Degerman tycker att det är en trevlig tradition. Foto: Britta E Persson

Genuin vintermarknad

När kylan och mörkret har lagt sig och det börjar närma sig advent är det dags för nästa stämningsfulla tilldragelse. I juletid blir kyrkan och kyrkbyn centrum för en riktigt gammaldags och genuin julmarknad med allt vad det innebär av tomtar, dörrkransar, knäck i strut, hästskjuts med bjällerklang och förhoppningsvis lite knarrande snö under skorna. Den som är frusen kan värma sig vid små eldar som brinner här och var. Inne i församlingsbyggnaden finns ett julpysselrum för barnen och sedvanlig servering av julgröt och skinksmörgås. Ett femtiotal knallar brukar finnas på plats under julmarknaden som arrangeras under en helg och lockar många besökare.

Vinterbord med varorFoto: Britta E Persson

Öppen kyrka

Under marknadshelger passar många även på att besöka Öjebyns vackra stenkyrka. Kyrkporten är öppen och det bjuds in både till marknadsgudstjänster och musikaliska upplevelser av olika slag. Mitt i kyrkstaden, i den gamla Sockenstugan, finns ett kyrkstadsmuseum. Här finns en permanent utställning av kyrkstädernas och Öjeby kyrkas historia. För den som är nyfiken på hur det kan se ut i en kyrkstuga finns församlingens visningsstuga från tidigt 1800-tal, med fyra rum som är tidsenligt inredda.

Ett marknadsbesök i Öjebyn är något utöver det vanliga, med upplevelser och aktiviteter även bredvid marknadsstånden för både barn och vuxna.

Mer information

Öjeby kyrmarknad (sommar)

Arrangör: PDOL AB, tel. 070-360 60

http://www.kyrkmarknaden.se

 

Öjeby julmarknad

Arrangör: Öjeby IF, tel. 0911-605 39

Öjeby IF

 

Skribent:Britta Elfving Persson