Solanderleden bjuder på upplevelser i kustlandet

Vandra genom täta skogar, över vida fält, på gamla landsvägar och längs det mäktiga älvlandskapet. Ta del av den lokala kulturen och gör en paus vid någon vacker rastplats. Solanderleden låter dig uppleva Norrbottenskustens mångsidiga natur- och kulturlandskap på nära håll.

Vad kunde ha varit mer passande än att uppkalla Solanderleden efter Piteåsonen Daniel Solander, Carl von Linnés lärjunge och internationellt känd som botaniker, naturforskare och upptäcktsresande. Den innovativa vandringsleden, som är hela 22 mil lång när den stod klar 2019, sträcker sig från kust till kust mellan Jävre i söder och Luleå flygplats i norr. Det finns mycket att se och upptäcka både vad gäller flora, fauna och levande landsbygd i det nordiska kustlandet.

Foto:Britta Elfving Persson

Från skogsmark till öppna fält

Den hittills sydligaste sträckan är markerad med rött/grönt och börjar vid det populära hembygdsområdet Swensbylijda, cirka en mil väster om Piteå. Leden går längs Svensbyns byavägar och vidare in i skogen där den delvis följer en annan av Piteås populära vandringsleder, Eliasleden. Här går det att göra en liten avstickare till Högberget som bjuder på storslagen utsikt över omgivningarna. I det kuperade skogslandet finns även flera lättillgängliga fiskesjöar, som Djuptjärn och Vitsjön. Väl ute ur skogslandet byter landskapet karaktär till stora öppna fält med jordbruksmark och beteshagar. I Hamptjärn finns gårdsbutiken Eufåria, som bland annat säljer lammskinn och ullhantverk från sin egen uppfödning av gotlandsfår.

Foto:Britta Elfving Persson

Genom bördig jordbruksbygd

Där leden korsar väg 373 börjar nästa sträcka som är gul och går genom Infjärden förbi byarna Roknäs, Sjulnäs och Långnäs. Här kan man välja att vandra genom det flacka och bördiga odlingslandskapet och sedan följa kyrkvägen med anor från medeltiden. Ett annat alternativ är att ta sig fram längs den gemytliga landsvägen genom Långnäs, vidare ner till älven där det går att följa strandkanten. Längst ute på Näsudden finns en fin rastplats med utsikt över hela Svensbyfjärden. Vid Lillpiteälvens utlopp finns även ett sommarcafé och möjlighet att hyra bastu. Oavsett vägval tar leden slut i Böle, vid bron som går över Piteälven.

Foto:Britta Elfving Persson

I flottarens spår vid Piteälven

Här övergår Solanderleden till den blå leden, som startar vid anrika Bölebyns Garveri och följer älven norrut via en gammal flottarled som fortfarande har tydliga spår från flottningsepoken. 

Denna sträcka passerar även byarna Rönnberget, Stridholm och Arnemark och slutar vid hängbron i Sikfors, som är slutpunkt för Solanderleden i nuläget. Precis vid älven finns Sikfors Konferens & Fritidsby, som har lunchservering och erbjuder olika typer av boende.

Det är enkelt att vandra längs Solanderleden, som är tydligt markerad med skyltar, stolpar, pilar och färgmarkeringar. Nya broar och spångar gör sträckorna framkomliga och lättillgängliga. Parkeringsmöjligheterna är goda men tänk på att lederna inte börjar och slutar på samma ställe.

Foto:Britta Elfving Persson

När det gäller vägval och utflyktsmål är möjligheterna oändliga. Du kan naturligtvis ta dig genom hela ledavsnitt och kanske övernatta längs vägen. Men du kan också göra kortare dagsutflykter eller besöka enskilda mål och rastplatser. Det finns också möjlighet att hyra kanoter och paddla sträckan Sikfors-Böle eller att vara med om en bäversafari. Många sträckor lämpar sig även för mountainbike.

Packa en ryggsäck med vattenflaska och en matsäck som du kan avnjuta vid någon fin rastplats och kanske ett fiskespö om du vill testa fiskelyckan. Glöm bara inte att kolla om det behövs fiskekort.

Vandra ensam eller tillsammans med andra. Ta god tid på dig och se vandringen som ett fantastiskt sätt att koppla av och varva ner. Du ska se att det fungerar.

Enkla pionjärkartor finna att ladda hem från Piteå kommuns hemsida. För mer information, kontakta Piteå Turistcenter. Mer om Solanderleden finns även på Facebook i en öppen grupp med samma namn. 

Skribent:Britta Elfving Persson