Med turbåt i Piteå skärgård

Glittrande vatten, långa sandstränder och en värld av öar att upptäcka. Gör ett strandhugg eller hyr en stuga och utforska Bottenvikens unika arkipelag i sommar. 

Piteå skärgård består av hela 550 öar. Bad- och båtliv lockar förstås många men här finns även mycket att se och upptäcka för den natur- och kulturintresserade. Inlandsisens krafter och landhöjningen i kombination med det bräckta vattnet har med hjälp av tiden skapat genuina naturmiljöer med ett rikt växt- och djurliv. Skärgården har dessutom en intressant historia att berätta. Många platser bär tydliga spår från forna säljägare och fiskare i form av pittoreska fiskelägen, gamla boplatser, magiska labyrinter och ovanliga medicinalväxter. På flera öar finns uthyrningsstugor, raststugor, torrtoaletter och eldplatser– allt tillgängligt och på behagligt avstånd från någon av Piteås hamnar.

BåtvyFoto:Guide Natura

En turbåt med möjligheter

Under sommaren finns möjligheter att ta sig ut till alla skärgårdspärlor, turbåtar kan variera utifrån säsong. I några år fungerade båten M/B Renön både som tur- och taxibåt med plats för upp till tolv passagerare. Kapten Hansi Gelter erbjöd dels fasta turer där båten enligt fastställt schema avgick till utvalda destinationer på morgonen och återvände till samma plats för att hämta skärgårdsgäster på eftermiddagen. Båten fungerade även som bokningsbar taxi och transfer, exempelvis för gäster som behövde transport till och från skärgårdsstugorna. Däremellan erbjöds vissa dagar även guidade turer, som sälsafari eller midnattssolsupplevelser till havs.

Hansi med sin båtFoto:Britta Elfving Persson

Underbara Stenskär

Tre gånger i veckan utgick M/B Renön från Västra Kajen i Södra Hamn eller Pite Havsbad och vidare till populära Stenskär– en riktigt idyll som lockar många besökare varje sommar, inte minst för möjligheten till sol och uppfriskande bad. Den stilla lagunen i nordväst fungerar även som naturhamn och på öns motsvarande sida finns en inbjudande två kilometer lång sandstrand som ger känslan av att befinna sig på betydligt sydligare breddgrader. Stenskär ingår i ett naturreservat och har bland annat ett mycket rikt fågelliv. Här finns även ett utkikstorn och ett gammalt fiskeläge med charmiga rödmålade fiskestugor, flera labyrinter och lämningar efter gamla husgrunder.

StenskärFoto:Guide Natura

Stor-Räbben– ett sommarparadis

Från Norra hamn gick turer två gånger i veckan till naturreservatet Stor-Räbben, en exotiskt karg och vacker ö i den yttre skärgården som är väl värd ett besök. Här går det att följa en uppmärkt naturstig som leder till alla biologiska och historiska sevärdheter, lämningar efter förfäder som levt och verkat här i hundratals år. De idylliska fiskestugorna fungerar idag som fritidsbostäder och vittnar om en storhetstid på 1700- och 1800-talen när Norrbottens största fiskeläge fanns på ön. Stor-Räbben är idag ett riktigt sommarparadis och i fiskeläget finns en stuga att hyra.

Baggen och Vargön– öar med mångfald

Man kan åka till Baggen och Vargön, populära utflyktsmål där det också finns möjlighet att hyra stugor. Baggen är en ö med höga branta stenhällar och en sandstrand som lämpar sig väl för badsugna. Här finns fyra enklare uthyrningsstugor, fina strövstigar, ett friluftskapell, eldplatser och en vedeldad bastu för stuggäster. Nästa stopp är Koskäret på Vargön, en stor ö med rikt växt- och djurliv. Vid Koskäret går det att hyra två identiska stugor med tillgång till en mindre båt, fiskeutrustning, bastu och närhet till sandstränder och grillplatser. Vargön lämpar sig även för kilometerlånga vandringar längs stränder och slingrande naturstigar.

BaggenFoto:Britta Elfving Persson

Packa väskan och åk på en dagstur eller boka transfer för en stugvistelse med familj eller vänner på någon spännande ö. Det ger fantastiska möjligheter att på nära håll uppleva lugnet och den fantastiska mångfald som Piteå skärgård erbjuder.

Skribent:Britta Elfving Persson

Länk till mer aktuell information om Piteå skärgård