Vid Västra Kajen är gästen alltid i centrum

Bara ett stenkast från Piteå centrum ligger en kulturell campingpärla i marin miljö som hyllas för sitt unika värdskap. Västra Kajen är en plats dit många återvänder gång på gång.

Att det här är en campingplats som tar begreppet personligt bemötande till nya nivåer blir tydligt redan när du anländer och kör fram till receptionen. Här finns inga avspärrningar, bommar eller digitala kodkort. Bara en enkel skylt som anger ”Incheckning”. Tomas Lindbäck, som driver anläggningen tillsammans med sin familj, möter helt enkelt upp, tar i hand och välkomnar alla personligen. Sedan hoppar han upp på sin cykel och lotsar var och en till sin plats, där han hjälper till med att installera husbils- eller husvagnsekipaget. Enkelt och smärtfritt. Alltid med ett leende på läpparna. Visst, det tar tid men enligt värden själv finns mycket att vinna.
– Genom att göra så här blir det ordning och reda på en gång. Ingen klagar på att grannen har parkerat för nära och semestern börjar positivt. Redan här skapas en relation som inte upphör förrän gästen checkar ut.
– Vi tar hand om varenda gäst och ser till att de trivs under hela vistelsen. Hos oss är gästen definitivt i centrum. Det släpper vi aldrig.

 

Tomas välkomnar gästFoto:Britta Elfving Persson

Marin känsla

Det är både det stadsnära läget vid vattnet och själva inramningen som gör Västra Kajen unik. Tomas Lindbäck och hans Karin tog över campingen och båthamnen 2007. De såg potentialen i det gamla hamnområdet, som bara ligger ett stenkast från centrum, och har med varsam hand utvecklat anläggningen steg för steg utifrån en tydlig röd tråd.
– Allt som vi bygger upp, från maträtter till nya servicehus, ska ha kopplingar till det marina kulturarvet, säger Tomas Lindbäck som alltid varit intresserad av sjöfartshistoria och lokal historia. Under några år arrangerade han Tjärdoftande upplevelser, kulturhistoriska båtresor längs Piteälven.
– Redan då jobbade jag mycket med värdskapet och det har vi fortsatt med. Nyckeln ligger i att skapa trevliga minnen för de som kommer hit.

Foto:Britta Elfving Persson

Långvariga förhållanden

Campingen är framför allt populär för mogna gäster, äldre än 55 år. Allt fler kommer med husbil och under högsäsong är omkring sjuttio procent norrmän. Många har träffat nya vänner och återkommer år efter år.
– Vi har varit här många gånger, det här är faktiskt tredje gången bara i år. Och det hinner säkert bli fler, säger Siss och Svenn Ravik som har rest hit från Inndyr söder om Bodö. De sitter och mår skönt i solen utanför husbilen på det lilla trädäck som hör till varje campingtomt.
– Det är så lugnt och skönt och de tar hand om oss på ett helt fantastiskt sätt. Vi känner oss verkligen som hemma här.

 Siss och Svenn Ravik solarFoto:Britta Elfving Persson

Nya projekt varje år

Västra Kajen är under ständig utveckling. Förra säsongen invigdes till exempel världens enda glassbåt.
– Det är en passagerarbåt som har stått hemma på gården i flera år. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra med den men så kom vi på att bygga om den till glassbar, säger Tomas Lindbäck. I år har det blivit ett nytt trevligt servicehus som ligger i en stor gammal timring och en butik med campingtillbehör som ska hålla öppet sju dagar i veckan under högsäsong.
– Det är också ett sätt att visa att vi bryr oss om gästen, att det ständigt händer nya saker här. Västra Kajen är även ett populärt utflyktsmål. Båtlivet bidrar till helheten med gästplatser för de som kommer sjövägen. I det tjärdoftande Skeppscaféet finns hembakt fika och lättare kalla skärgårdsrätter som, när vädret tillåter, kan avnjutas ute på kajen. Med jämna mellanrum bjuds det även in till olika evenemang. Tidigare i år vann Västra Kajen pris för Årets marknadsförare inom svensk camping.
– Det handlar om personligt bemötande och ett långvarigt värdskap. Vi lägger nästan inte en krona på marknadsföring. Vi tar hand om gästerna så sköter de resten. Tomas Lindbäck greppar sin cykel igen. En ny husbil står vid vid skylten, redo att checka in.

FAKTA Västra Kajen

Här finns

  • 120 campingtomter med el
  • båthamn med ett 20-tal säsongsplatser samt 40-50 gästplatser
  • tre servicehus med dusch/toalett och kök/tvätt
  • Skeppscafé och reception
  • två rum för uthyrning
  • kajaker för uthyrning

Säsongen börjar vid påsk och sträcker sig bra bit in på hösten. Campingen är dock öppen året runt. Västra kajen ligger 500 meter från Piteå centrum där det finns flertalet butiker och restauranger. Alldeles intill campingen ligger Piteå Båtmuseum.

Framtidsplanerna är en året-runt-anläggning med ett familjärt och sjönära pensionat samt ett hantverkstorg, turbåtar och moderna ställplatser för husbilar och husvagnar.

 

Skribent: Britta E Persson