Norrbotniabanan
Norrbotniabanan är en ny kustnära järnväg mellan Umeå och Luleå. Bygget av den nya järnvägen kommer att innebära stora förändringar och stora möjligheter för utveckling av Piteå som stad.
På den här sidan samlar vi övergripande information som rör planering och bygge av järnvägen som Trafikverket ansvara över. Vi länkar vidare till Trafikverkets webbplats där du hittar komplett information om bygget av Norrbotniabanan.
Här hittar du också information om både det som Piteå kommun ansvarar över som är kopplat till den nya järnvägen och den stadsutveckling som järnvägsbygget medför. Ett par exempel är Stadsutveckling Sörfjärden, med ett antaget planprogram, en nyligt antagen fördjupad översiktsplan för Norrfjärden, samt det pågående arbetet i fördjupad översiktsplan för Munksund, som ska visa vägen för fortsatt utveckling.
Läs mer om Norrbotniabanan
Järnvägsbygget ger möjlighet att förbättra befintlig infrastruktur
I samband med bygget av järnvägen får Trafikverket tillsammans med kommunen möjligheter att förbättra den befintliga infrastrukturen i centrala Piteå. Ett exempel är att Timmerleden kommer att kunna byggas om och få nya säkra trafiklösningar där alla järnvägspassager blir planskilda.
Kommunens ambition är också att området Västermalm, mellan Sundsgatan och Timmerleden, kan utvecklas som en ny kompletterande stadsdel mellan framtida resecentrum och stadskärnan. Därför kommer också möjligheterna att flytta ut delar av godshanteringen från centrum att utredas.
Många fördelar med ett centralt placerat resecentrum
Det är välkänt att stationer som inte ligger centralt ofta upplevs som otillgängliga och mindre trygga av resenärerna. Studier har visat att externa stationslägen kan minska resandet med upp till trettio procent jämfört med om en station ligger centralt. Det finns också ett tydligt samband mellan stadsutveckling och centrumnära stationslägen, då dessa ofta ökar efterfrågan på bostäder och lokaler i närområdet.
Den beslutade dragningen av järnvägen innebär att vi får ett centralt placerat resecentrum med vacker arkitektur som blir integrerat i stadens flöden och som ska vara en trygg, tillgänglig och välkomnande mötesplats med bra serviceutbud för både resenärer och besökare.
Snabbare till mer och fler
Regeringens prognos är att med de investeringar som planeras i Norrbotten och Västerbotten behöver det ske en nettoinflyttning på 100.000 personer inom närmaste 15 åren. Norrbotniabanan kommer att få stor betydelse både för kommunens utveckling och för invånarnas möjligheter att resa snabbt och smidigt norr- eller söderut utan att belasta klimatet.
Med Norrbotniabanan öppnas också helt nya möjligheter för besöksnäringen genom att den skapar en pulsåder för turismen inåt landet. Genom Norrbotniabanan kommer restiderna att halveras längs Norrlandskusten jämfört med att åka buss eller bil. Det gör att man kan åka tåg från Piteå till Umeå på cirka nittio minuter eller till Skellefteå och Luleå på en halvtimma. Med Norrbotniabanan blir myten om långa avstånd i Norrland historia.
Norrbotniabanan gynnar inte bara staden
I Trafikverkets planering föreslås även ett stationsläge i Norrfjärden. Det gör att kommunens norra delar blir mer attraktiva att bo i vilket också kan stimulera till ökad inflyttning.
Arbetspendlingen ut från byarna är redan idag stor och en station i Norrfjärden kommer att innebära att man enklare och snabbare kan pendla om man bor i kommunens norra delar. En station i Norrfjärden är ännu inte beslutad men är något som kommunen kommer att arbeta hårt för.
Järnvägen bidrar till ett mer jämställt samhälle
Utan bra kollektivtrafik skulle stora grupper ha svårare att resa till arbetsplatser, fritidsaktiviteter och service. Färre kvinnor än män har idag tillgång till bil, vilket gör att kvinnor kan ha svårare att välja en arbetsplats utanför sin bostadsort. Satsningen på Norrbotniabanan underlättar möjligheterna för alla att arbetspendla, något som bidrar till ett mer jämställt samhälle.
Norrbotniabanan är viktig för våra industrier
Effektiva godstransporter är en viktig del av näringslivets blodomlopp. I Norrbotten och Västerbotten planeras nu för investeringar på drygt 1000 miljarder. Det är siffror som tydligt visar på regionens utvecklingsmöjligheter och växtkraft. I och med detta så ökar också behovet av att snabbt kunna arbetspendla och tillgången till effektiva och klimatvänliga godstransporter.
Då Norrbotniabanan dras genom Piteå blir det möjligt att ansluta våra lokala industrier till Piteå hamn, vilket är viktigt för att kunna bilda väl fungerande transportkedjor för både import och export. Den nya järnvägen blir även ett attraktivt alternativ till vägtransporter längs kusten.
Norrbotniabanan är en 27 mil ny kustnära järnväg mellan Umeå och Luleå som kommer att göra det snabbare, säkrare och mer miljövänligt att resa och transportera gods till och från regionen.
2011 slutförde Trafikverket alla järnvägsutredningar för hela sträckan, där Trafikverkets beslut om sträckningen Pitsund – Pitholm – Södra hamn ingår. Läs mer under rubriken Information från Trafikverket.
Sträckan Umeå-Skellefteå är sedan tidigare finansierad och arbetet med järnvägsplaner pågår i samverkan med aktuella kommuner. Hösten 2018 startade bygget av den första sträckan Umeå-Dåve.
Sommaren 2021 fick Trafikverket uppdraget av regeringen att påbörja planeringsarbetet för sträckan Skellefteå-Luleå. Sträckan beräknas vara klar 2030.
I juli 2021 gav regeringen i uppdrag till Trafikverket att påbörja planeringsarbetet av Norrbotniabanans sträcka mellan Skellefteå och Luleå. För Piteå kommuns del innebar det starten av ett intensivt arbete som kommer pågå tills banan är färdig och tågen rullar.
Norrbotniabanan och Piteå
Under 2024 startar Trafikverket arbetet med att ta fram järnvägsplaner för sträckningen genom Piteå kommun. Den beslutade dragningen av järnvägen gör att Trafikverket tillsammans med kommunen kommer att kunna förbättra den befintliga infrastrukturen i centrala Piteå. Ett exempel är att Timmerleden kommer att kunna byggas om och få nya säkra trafiklösningar där alla järnvägspassager blir planskilda. Kommunens ambition är också att området Västermalm, mellan Sundsgatan och Timmerleden, kan utvecklas som en ny kompletterande stadsdel mellan framtida resecentrum och stadskärnan. Därför kommer också möjligheterna att flytta ut delar av godshanteringen från centrum att utredas.
En viktig uppgift för kommunen är nu att förse Trafikverket med fakta, perspektiv och tankar om stadens utveckling som ska finnas med som förutsättningar i Trafikverkets arbete med järnvägsplanerna. För att vi på bästa sätt ska kunna utveckla staden och kommunen, så behöver vi också kommuninvånarnas synpunkter och kunskap. Därför kommer kommunen fortlöpande bjuda in till informationsmöten och samråd av olika slag för att skapa möjligheter att vara med och bidra till planeringen av den omfattande stadsomvandling som Piteå nu står inför.
2022 - Fredagen den 26 augusti förankrades den första rälsen för Norrbotniabanan utanför Umeå. Nu intensifieras också arbetet med att planera Norrbotniabanan genom Piteå.
2021 - Trafikverket får i uppdrag att påbörja planeringsarbetet för sträckan mellan Skellefteå och Luleå
2011 - Trafikverket slutförde alla järnvägsutredningar för hela sträckan och beslutade om sträckningen Pitsund – Pitholm - Södra hamn
2008 - Kommunfullmäktige var eniga om att förorda sträckningen genom Pitholm och centrala Piteå med resecentrum vid Södra hamn
Trafikverket svarar för hela planeringen och fastställandet av järnvägsplanen och är huvudman för bygget av Norrbotniabanan.
De planerar och bygger själva järnvägsanläggningen. Det är till exempel tunnel, plattformar, stationsuppgångar och ytor som vi tillfälligt kommer att behöva använda under byggtiden. Det är även Trafikverket som sedan äger och förvaltar järnvägen.
Trafikverket har ett nära samarbete med de kommuner som finns efter sträckan som är intresserade av att järnvägen blir så tillgänglig som möjligt för invånarna.
Komplett information på Trafikverkets webbplatser
Trafikverkets webbplats för Norrbotniabanan uppdateras löpande. Sidan innehåll komplett och aktuell information om hela projektet likväl som en beskrivning av processen, bland annat filmen "Från planering till byggande" och Fakta om Norrbotniabanan.
Information
www.trafikverket.se/norrbotniabanan
På sidan hittar du också bland annat:
Aktuellt i ditt område - trafikverket.se
Observera: Arbetet med järnvägsplaner har ännu inte kommit till sträckan genom Piteå kommun.
Det är Trafikverket som ansvarar för planering och byggande av Norrbotniabanan. Planeringsarbetet sker i samarbete med aktuella kommuner, bland annat Piteå kommun, samt andra myndigheter.
Regionerna, bland annat Region Norrbotten, i de nordligaste länen planerar och finansierar den framtida regionala tågtrafiken på Norrbotniabanan. Därutöver kommer godståg och sannolikt även fjärrtåg att trafikera banan.