Varje livsmedelsanläggning ska registreras eller godkännas. En livsmedelsanläggning är en livsmedelsverksamhet som drivs av ett livsmedelsföretag. Det är alltid livsmedelsföretagarens ansvar att ta reda på om anläggningen ska registreras eller godkännas och se till att det blir gjort.
De enda livsmedelsverksamheter som kräver godkännande är så kallade animaliska anläggningar, t ex slakterier, mejerier samt stycknings- och fiskanläggningar. Det är Livsmedelsverket (SLV) som prövar ansökan om godkännande. När du ansöker om godkännande görs en prövning av att lokalen och verksamheten uppfyller kraven i livsmedelslagstiftningen.
Du får inte starta din verksamhet innan du fått anläggningen godkänd av Livsmedelsverket.
Din ansökan om godkännande ska göras till Livsmedelsverket. Kontakta dem eller besök deras hemsida för mer information.
Livsmedelsverket - Godkännande av livsmedelsanläggnig