Livsmedelsverksamheter ska antingen registreras eller godkännas. Det är livsmedelsföretagarens ansvar att ta reda på om verksamheten ska registreras eller godkännas och se till att det blir gjort.
För de flesta verksamheter räcker det med registrering. Det gäller till exempel restauranger, livsmedelsbutiker, kiosker, kaféer, lager och bagerier samt kök inom vård, skola och omsorg. Anmälan om registrering av livsmedelsanläggning gör du hos kommunens miljö- och hälsoskydd via e-tjänsten. Anmälan ska lämnas in i god tid innan verksamheten avser starta.
När Miljö- och hälsoskydd får in en anmälan registrerar vi verksamheten och tilldelar denna en riskklass och en kontrollfrekvens per fem år (antal kontroller vi planerar att göra av verksamheten under en femårsperiod). Vi använder Livsmedelsverkets riskklassningsmodell som tar hänsyn till risker med hanteringen, omfattning av verksamheten och hur företagaren sköter verksamheten.
Du som anmält får ett beslut om registrering och en faktura på anmälningsavgiften.
Två veckor efter att du gjort din anmälan om registrering kan du starta verksamheten om inte Miljö- och hälsoskydd har meddelat annat.
Undantag från krav på registrering
Om du inte är livsmedelsföretagare men vill som privatperson eller förening sälja eller servera livsmedel vid enstaka tillfällen per år, kan du göra det utan registrering.
Tillfällig livsmedelsförsäljning - privatpersoner och föreningar