Vi har bjudit in brukarföreningar i Piteå att delta i arbetet med omställningen vid två tillfällen genom en workshop under hösten 2024 och en under våren 2025. Vid dessa tillfällen deltog även representanter från socialnämnden, kommunstyrelsens och avdelningschefer inom socialförvaltningen. Målet med det första tillfället var att ge information om den nya lagen och om socialtjänstens arbete med att ta fram en läges- och behovsanalys inför den nya lagen. Syftet var också att mötas, föra dialog och lyssna in hur föreningarna tänker att vi kan bli mer förebyggande och lätt tillgänglig för brukarna.
Deltagarna fick även svara på en fråga om vad de tycker är viktigast att ta med sig i det fortsatta arbetet med omställningen. Många tyckte att det är viktigt att vi gör omställningen tillsammans.

Bildtext: Ordmoln som lyfter de ord som kom fram i frågan om vad som är viktigt i det fortsatta arbetet.
Under workshopen våren 2025 fick föreningarna ta del av resultatet av läges- och behovsanalysen, som de varit en del av, och sju inriktningsförslag till socialnämnden i det fortsatta arbetet för att uppnå lagen. Brukarföreningarna uttryckte sig positiva till förslagen, samtidigt framkom viss oro för att förslagen inte ska omsättas i verkligheten.
Arbetet med omställningen är ett långsiktigt arbete. På socialförvaltningen kommer vi nu påbörja arbetet med de sju inriktningar som nämnden tagit beslut om och ett av dem handlar om att stärka brukardelaktigheten.
Barns perspektiv på omställningen
För att få kunskap om vad barn tycker är viktigt i arbetet med läges- och behovsanalysen inför den nya lagen har vi använt oss av Maskrosbarns rapport från 2024 om barns perspektiv på omställningen inom socialtjänsten.
Ni kan hitta deras rapport via länken: Maskrosbarn_Lagsrapport_2024