Lex Sarah och lex Maria gör oss ännu bättre. De är till för att skydda brukarna och viktiga verktyg i socialförvaltningens kvalitetsarbete. Målsättningen är att alla brister ska synliggöras och åtgärdas. Lex Sarah rör handläggning och utförande av insatser enligt Socialtjänstlagen (SoL) och Lagen om stöd och service (LSS) till vissa funktionshindrade. Lex Maria rör hälso- och sjukvård via Patientsäkerhetslagen. Exempelvis kan ett dåligt bemötande från en medarbetare resultera i en Lex Sarahanmälan medan felmedicinering kan leda till en Lex Mariaanmälan.
Lex Maria
Skyldighet att anmäla
Lex Maria är en lag som innebär att personal inom hälso- och sjukvården är skyldig att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om en patient har drabbats av, eller riskerat att drabbas av, en allvarlig skada eller sjukdom i samband med vård, behandling eller undersökning. IVO ansvarar för att granska vårdgivarens utredning och bedöma vårdgivarens utredningsförmåga. Om IVO bedömer att vårdgivarens utredning följer gällande bestämmelser avslutar IVO ärendet.
Sjukvården vill lära av misstagen
Lex Maria syftar framför allt till att höja patientsäkerheten och förbättra kvaliteten i vården. Genom att utreda och anmäla allvarliga händelser kan man förhoppningsvis förhindra att de sker igen. Lex Maria-utredningar leder ofta till nya eller förbättrade rutiner och riktlinjer. Utredningen ska också leda till att den drabbade patienten och närstående får klarhet i varför skadan eller sjukdomen uppstod och vilka åtgärder som vidtas för att minska risken att händelsen inträffar igen. Patient och eventuellt närstående ska alltid informeras om att en anmälan görs och även ges möjlighet att beskriva sin upplevelse av händelsen.
Lex Sarah
Skyldighet att rapportera, utreda och anmäla
När man pratar om Lex Sarah så handlar det om missförhållande och en Lex Sarah-rapport är samma sak som rapport om missförhållande. Ett missförhållande är fel och brister i verksamheten som fick eller hade kunnat få konsekvenser för en brukares liv, säkerhet, fysiska och psykiska hälsa. Bestämmelser om missförhållande finns i SoL och LSS. Till bestämmelserna finns det ytterligare regler (föreskrifter) om Lex Sarah som säger mer om vad man ska göra om ett missförhållande inträffar. All personal inom socialtjänsten är skyldig att rapportera missförhållanden och alla rapporter ska utredas för klargöra vad som hänt, varför det kunde hända och vad man ska göra för åtgärd för att förhindra att det händer igen. Även påtagliga risker för missförhållanden ska rapporteras och utredas för att förebygga missförhållanden. Allvarliga missförhållanden och risker för allvarliga missförhållanden ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Brukarens behov och rättigheter är alltid utgångspunkten.
Verksamheterna vill lära av misstagen
Lex Sarah syftar till att skydda brukarna och förbättra kvaliteten i Socialtjänsten. Genom att hantera missförhållanden kan man förhoppningsvis förhindra att liknande inträffar igen. Lex Sarah-utredningar leder ofta till nya eller förbättrade rutiner och riktlinjer. Utredningen ska leda till att den drabbade brukaren får stöd och klarhet i varför det kunde hända och vad som görs för att det inte ska hända igen.
Om brukare, patienter och närstående har klagomål eller synpunkter
Brukare, patienter och närstående kan inte göra en Lex Sarah eller Lex Maria rapport men kan lämna klagomål och synpunkter på handläggningen, insatser och vården. Chefen för verksamheten är ansvarig för att ta emot och utreda alla klagomål och synpunkter och det kan på detta sätt också identifieras missförhållanden i omsorgen och brister i vården. Alla och envar kan även vända sig till IVO med klagomål och synpunkter eller till Patientnämnden om det handlar om hälso- och sjukvården.