"Det spelar ingen roll om det är krokimålning eller death metal"

 

Mathias förbereder scenen inför en spelning.

Bildtext: Jag och mina kollegor vill hjälpa våra besökare och arrangörer att förverkliga sina idéer.

 

För många är kultur något som definierar en levande stad. En av de som skriver under på de orden är Mathias. Han är samordnare på kulturhuset Kaleido i centrala Piteå och jobbar för ett levande kulturliv i staden.

En mötesplats och katalysator för kultur. Så skulle en kort förklaring av kulturhuset Kaleido i Piteå kunna låta. Här finns allt från konsthall och scen till en ateljé och digital verkstad. Mathias är samordnare på Kaleido. Men vad innebär det?

– Det är en väldigt bred roll där jag är allt ifrån hustomten som byter en trasig glödlampa till att arbeta med verksamhetsutvecklingen. Variationen är nog det som gör att arbetet aldrig blir tråkigt heller, säger Mathias.

Installationsbild med vimplar utanför Kaleido, Mathias was here.

Bildtext: Variationen i arbetsuppgifterna är nog det som gör att arbetet aldrig blir tråkigt.

Kaleido är en mötesplats för alla som är intresserade eller nyfikna på att se eller skapa kultur.

– Vi har privatpersoner, föreningar och studieförbund som kommer för att skapa, visa upp och uppträda. Lite förenklat kan man säga att Kaleido är platsen som står för det praktiska och så står de för innehållet. En sporthall för kulturföreningar skulle man kunna säga.

Med många år inom kommunens kultursatsningar och sitt entusiasmerande sätt att prata kring sitt arbete blir det tydligt att kulturen är viktig för Mathias. Dels genom att själv bidra till att ge Piteå en kulturmötesplats av hög kvalitet, dels det kulturen ger tillbaka i form av inspiration och nytänk.

– Jag gillar när folk tänker på nya sätt och jag blir ständigt överraskad av alla nya uttryck vi får se i huset.

Närbild av mixerbord som Mathias jobbar vid.

Bildtext: Kulturen är viktig för Mathias.

Har du något exempel på när du inspirerats av någon annans take på konst?

– Vi hade en organisation här för ett par år sedan som arbetar med unga nordiska kompositörer och ny musik. En finsk kanteleduo hade en spelning där alla i publiken fick ligga ner och ett annat gäng hade ett verk som gick ut på att under flera dagar slå, såga och sparka sönder ett akustiskt piano och spela in hela processen. Det var såklart spännande att se deras framträdanden, men det jag tar med mig var att de kom in i lokalerna med helt nya ögon och hur ytorna kunde nyttjas. Det var en ögonöppnare och fick mig att känna: ”just det, så kan man ju också göra!”.

Och det sätter fingret på Mathias och hans kollegor på Kaleidos arbete – öppenheten. Här kommer du inte mötas av ett ”Det där är inte kultur!”.

– Ingen av oss här hatar förändring, så att säga. När du kommer till Kaleido handlar det inte om att göra ”rätt”, det handlar om att få uttrycka sig. Det spelar ingen roll om det är krokimålning eller death metal, vi vill hjälpa våra besökare arrangörer att förverkliga sina idéer.

I samtal med kollegor.

Bildtext: Förenklat skulle Kaleido kunna ses som en sporthall för kulturföreningar.