"Jag hade hela arenans blickar på mig"

 

Porträttbild av Christer Lindström på fotbollsplanen vid LF Arena

Bildtext: Att Piteå har lag på både dam- och herrsidan som spelar fotboll på hög nivå tycker Christer är en extra krydda.

 

Idrotts- och föreningsrörelsen har alltid legat Christer varmt om hjärtat. Därför tvekade han inte när möjligheten att jobba som idrottsplatsarbetare, därefter enhetschef för Piteå kommuns anläggningar, dök upp. Efter flera år inom gruvindustrin i Gällivare innebar det ett karriärskifte – dessutom i kombination med rollen som deltidsbrandman.

Varje morgon samlas Christer och hans kollegor i personalrummet på LF Arena. Där planerar de för de kommande arbetsdagarna, går igenom vad som behöver göras och vem som ska ta hand om vilka arbetsuppgifter.

Installationsbild stor vepa längs fotbollsplanens långsidan, Christer was here.

– LF är vår utgångspunkt men vi ansvarar även för driften av bland annat Grisberget, Norrmalmia sporthallar, yttre sporthallar, Jävre fyr, drift och underhåll av kommunala anläggningar i skärgården, skidspår, motionsspår, fotbollsplaner med mera. Det finns så många anläggningar som jag tror att Piteåbor och föreningar inte vet att vi ansvarar för, berättar Christer.

När Christer flyttade med sin familj från Gällivare till Piteå 2015 pendlade han först till LKAB under ett år, innan han blev sugen att jobba på hemmaplan. Tjänsten han sökte då var idrottsplatsarbetare vilket passade Christer perfekt.

– Jag har alltid gillat idrott men hade aldrig jobbat med det. Efter att ha varit rörmontör och drifttekniker i gruvindustrin var det här något helt annat. När tjänsten som enhetschef för anläggningar senare kom ut kändes det intressant att få utvecklas ytterligare så jag sökte tjänsten. Det kändes fint att jag hade många kollegors förtroende att söka.

LF Arena är vår utgångspunkt för dagen.

Bildtext: Vi jobbar tätt ihop med föreningslivet för att få till så bra anläggningar som möjligt.

Jobbet i sig är socialt och präglas av en hög grad av service.

– Samtidigt som det pågår en ishockeymatch i ishallen kan vi ha en fotbollscup på Norrmalmia. Det ställer krav på både utförande och service av mina medarbetare. Vi behöver vara flexibla och hitta lösningar som blir så bra som möjligt för föreningar och brukare, säger Christer.

Att Piteå har lag på både dam- och herrsidan som spelar fotboll på hög nivå tycker Christer är en extra krydda.

– Vi jobbar tätt ihop med föreningslivet för att få till så bra anläggningar som möjligt. Det ställs höga krav från Svenska Fotbollförbundet, vi måste exempelvis hålla en FIFA Quality Pro standard på konstgräsplanen med allt vad det innebär, eftersom fotboll på den här nivån kräver det. Varje år besiktigas konstgräsplanen för att vi ska få behålla vårt certifikat. Det är mycket jobb, men otroligt inspirerande.

Porträttbild av Christer Lindström

Bildtext: Vid sidan av jobbet som enhetschef gör Christer en stor samhällsnytta som deltidsbrandman.

Stor samhällsnytta som deltidsbrandman

Ibland får Christer larm som gör att han på stående fot måste lämna sina arbetsuppgifter. Vid sidan av jobbet som enhetschef för Piteå kommuns fritidsanläggningar gör Christer nämligen en stor samhällsnytta som deltidsbrandman. Den erfarenheten tog han med sig från Gällivare, och när han fick tips om att även Piteås räddningstjänst behövde deltidsbrandmän lockades han att söka.

– När jag har mina jourveckor och larmet går så lämnar jag jobbet, ibland mitt i ett möte eller med matlådan halvt uppäten. Det fungerar bra ihop med mitt jobb men det bygger såklart på att jag har en förstående arbetsgivare, chef och kollegor. Utöver att jag är stolt att få bidra till en samhällsinsats så är det en intressant variation i vardagen. Jag får kontinuerlig utbildning i exempelvis rökdykning, trafikolyckor och vattenlivräddning. Det kräver också att jag håller en bra fysisk form.

Ett tillfälle Christer minns extra mycket under sina år på Piteå kommuns anläggningar är när han för första gången skulle köra ismaskin under en Hockeyettan match.

– Det kändes som jag hade hela arenans blickar på mig. Många verkar tycka att det är intressant att se när en ismaskin spolar isen i periodpauserna. Det var speciellt, men väldigt roligt. Jag glömmer aldrig det ögonblicket, det var nervöst men det gick bra och jag och min kollega genomförde spolningarna utan incidenter.