”Jag har shortsväder året om”

 

Inger jobbar som badmästare under vinterhalvåret.
Bildtext: Piteå kommun har satt ihop skräddarsydda utbildningsvägar för att få fler att vilja och kunna jobba som badmästare.

 

I över 25 år har Inger hållit ställningarna i Piteås simhallar. Sedan fem år tillbaka är hon badmästare i Hortlax simhall – ett omväxlande arbete som bland annat innebär att hålla i simträning för allt ifrån nyfödda till seniorer.

Inger arbete innehåller det bästa av två världar, enligt henne själv. Med en kombinerad tjänst inom kultur, park, fritid är hon anställd badmästare under vinterhalvåret, och under sommarhalvåret jobbar hon utomhus med skötsel av kommunens parkytor.

– Variationen bidrar till att jag trivs så bra som jag gör. Jag har det gröna i mig och började min karriär inom kommunen just med parkarbete, berättar Inger, som även är så gott som uppvuxen i simbassängen i Korpilombolo.

– Den här tjänsten är perfekt för mig. Jag brukar säga att jag har shortsväder året om, fortsätter hon. 

Badmäsate Inger trivs med varierade arbetsuppgifter
Bildtext: Badmästare har varierade arbetsuppgifter och möter människor i alla åldrar.

Populärt med babysim

Efter en solig sommar ute i det gröna flyttar Inger och hennes badmästarkollegor in i värmen igen när höstkylan kommer. Då rivstartar badsäsongen inomhus med bland annat babysim, simskola och barngympa på land. Söktrycket är högt och många hänger på låset för att få en plats till någon av de populära bad- och träningsgrupperna. Extra efterfrågat är babysimmet, något som även Inger uppskattar extra mycket.

– Jag tror att babysim är populärt eftersom det verkligen är som att gå in i en bubbla med sin bebis. I en tid då det finns så mycket annat som pockar på vår uppmärksamhet är babysimmet ett tillfälle då det verkligen handlar om att bara vara förälder och barn och att se varandra.

Inger håller i en docka som hon visar med under babysimmet.Bildtext: Under babysimlektioner använder Inger dockan Svante att visa övningar med.

Under tio veckor per termin håller Inger i babysimmet, som bland annat går ut på att lära barnet att dyka och hålla andan under vattenytan. Till sin hjälp har Inger bland annat dockan Svante.

– Barnen utvecklas något enormt under dessa veckor. Målet är förstås att barnen ska känna sig trygga i vattnet och det är så roligt att följa barnens första steg mot vattenvana.

Inger visar hur man blåser bubblor under vattenytan under en lektion.Bildtext: Badmästare sköter allt ifrån att planera och hålla i simgrupper till att genomföra vattenrening.

Skräddarsydd utbildning

Trots att babysimmet är så populärt har simhallarna stora utmaningar kopplat till rekrytering av personal. En av anledningarna är att det saknas utbildningar. Därför har Piteå kommun satt ihop skräddarsydda utbildningsvägar för att få fler att vilja och kunna jobba som badmästare, och bland annat få möjlighet att hålla i babysim.

I Hortlax jobbar för tillfället tre badmästare plus en vaktmästare några dagar i veckan.
– Vi sköter allt ifrån att planera och hålla i simgrupperna till att genomföra vattenrening. Ibland får vi använda vår kreativitet för att lösa problem men vi är ett bra gäng och hjälps alltid åt. En del ungdomar kommer också hit efter skolan som ligger alldeles intill, och det är roligt att få möta människor i olika åldrar, säger Inger Lataimaa.