"Jag uppskattar att möta människor som levt långa liv"

 

Porträttbild av Åsa Berg

Bildtext: Jag gillar att bidra till att pitebor ska få en bättre vardag.

 

Gemenskap, frihet under ansvar och ett jobb som inte innebär att sitta vid datorn hela dagarna. Det var vad som drog Åsa till jobbet som lokalvårdare på Piteå kommun.

Efter 30 år på resebyrå behövde Åsa något nytt. Efter att ha halkat in på vad hon själv beskriver som ett bananskal blev det nya jobbet inom städ på Piteå kommun.

– Jag var trött på att sitta still och ville ha något mer aktivt. Då passade jobbet som lokalvårdare mig helt perfekt. Tidigare har jag städat ensam, men från och med hösten 2022 jobbar jag på skola och i en grupp. Det känns väldigt roligt, säger Åsa.

Variation och möjligheten att själv styra sin planering är något Åsa lyfter som två av de saker hon uppskattar mest med jobbet.

– Så länge jobbet blir gjort så styr jag mitt eget jobb, och det tycker jag är toppen, menar Åsa.

Planering tillsammans med kollegor.

Bildtext: Variation och möjligheten att själv styra sin planering är något Åsa uppskattar i rollen som lokalvårdare.

Vad skulle du säga är det allra bästa med jobbet?

– Det är nog ändå den sociala biten. Att träffa så mycket folk, och piteborna är ju ett otroligt fint folk! Sedan att Piteå kommun är mån om personalen och att vi ska ha det bra. Till exempel får vi gå till en fysioterapeut fyra gånger om året om vi vill och behöver man specialsulor eller något som gör jobbet bekvämare så är det aldrig några problem. Och sedan anledningen till arbetet; vi gör ett jobb som är till för alla invånare. Jag gillar att bidra till att alla pitebor ska få en bättre vardag.

Korta beslutsvägar är en annan del hon uppskattar.

– Städenheten är som ett företag i företaget. Min chef finns bara ett samtal bort och det är skönt att veta. Att allt går i så högt tempo gör jobbet riktigt kul.

Åsa städar i skolans lokaler.

Bildtext: Rena fräscha lokaler är viktiga för hälsa och trivsel.

Från och med hösten 2022 jobbar Åsa i städgrupp på en skola, men hon fortsätter också jobba på äldreboenden. Inte minst för de boendes skull, som hon verkligen knutit an till.

– Det är blandningen av människor som levt långa liv som jag verkligen uppskattar. De flest har fina historier att dela med sig av och ibland kan det också uppstå knasiga situationer. Plötsligt kan skräphögen jag sopat ihop vara borta om någon boende fått tag på den eller så kan hela städvagnen försvinna. Det är härliga människor i flera olika stadier av livet. Det finns så mycket liv på kommunens äldreboenden som på riktigt piggar upp dagen på ett sätt jag aldrig upplevt tidigare.

Porträttbild av Åsa Öberg vid en städvagn.

Bildtext: Lokalvårdare är ett socialt jobb, jag träffar härliga människor i flera olika åldrar.