"Ungarna dansade och sjöng"

 

Skolans kök är renoverat och rustades upp med modernare köksmaskiner och en mer genomtänkt planering.

Bildtext: På Christinaskolan serveras lunch till ungefär 800 elever, från förskoleklass till årskurs nio.

 

Efter många år som kock inom äldreomsorgen fick Camilla en anställning på Christinaskolan – en skola där merparten av maten lagas från grunden i Piteå kommuns just nu modernaste och mest välplanerade kök.

Christinaskolan i Piteå har ungefär 800 elever, från förskoleklass till årskurs nio. Det är med andra ord en stor apparat att laga mat till alla. Totalt jobbar fem kockar och ett köksbiträde i skolköket. Camilla jobbar sedan fem år tillbaka som kock på skolan och räds inte utmaningen – tvärtom.

– Vi har pytt i panna i morgon, men vi har inte fått potatisleveransen. Så vi saknar just nu 96 kilo potatis. Men i ärlighetens namn tycker jag det är lite roligt och spännande när vi får vara kreativa och jobba med problemlösning, berättar hon.

Sedan en tid tillbaka renoverades skolans kök och rustades upp med modernare köksmaskiner och en mer genomtänkt planering, i samband med att skolan byggts ut.

Porträttbild Camilla Sjölund

Bildtext:  Camilla tycker att det är roligt och spännande när de får vara kreativa och jobba med problemlösning i köket.

– Förut hade vi våra kylar precis bredvid grytorna vilket inte var helt optimalt ur energisynpunkt. Nu har vi istället kylar separerade från området där vi vill ha plats för att laga maten. Det är kanske en liten detalj men det underlättar jobbet en hel del för oss som jobbar. Dessutom har de nya grytorna en kylfunktion som gör nedkylningsprocessen mycket smidigare, säger Camilla.

Förutom det har köket fått ett helt nytt diskrum, stora fina matsalar och även mindre rum där de elever som har behov av att sitta i mindre grupper kan få lugn och ro. Att barnen ska kunna få bra mat, en trevlig miljö och dessutom ha kul på kuppen är tre saker skolan satsar mycket på.

– Det ska vara trevligt att komma till matsalen. Vi försöker göra lite roliga grejer för barnen också. Till exempel temaluncher vid halloween där vi klär ut oss och serverar mat som passar, eller skapa lite examensfeeling när sommarlovet är på ingång.

Camilla was here

Bildtext: Vi försöker göra lite roliga grejer för barnen också, till exempel temaluncher vid halloween.

Hur kan en examenslunch se ut?

– Vi brukar spela musik i matsalarna och klä upp oss lite. Bara något som blir lite festligare än vardagen och det brukar bli en riktigt bra stämning. Ungarna dansade och sjöng förra gången, och vi med. Det är en festlig dag som förtjänar att firas.

När känner du extra mycket stolthet för ditt arbete?

– När barnen tackar för maten eller tycker att det är gott, det är ändå därför vi är där. Bara att se att de gillar oss och det vi lagar, det känns bra i hjärtat.

Camilla är en av fem kockar på Christinaskolan.

Bildtext: I Christinaskolans kök lagas merparten av maten som serveras till eleverna från grunden.