Sammanfattningsvis visar resultatet av medborgardialogen ett starkt behov av sociala och lättillgängliga mötesplatser, trygg och flexibel omsorg, förbättrad kollektivtrafik samt ekonomiskt överkomliga och trygga boenden. Att känna meningsfullhet, delta i aktiviteter, ha nära till service och natur är också viktiga ingredienser för ett gott liv som senior i Piteå. Även fysisk aktivitet, tillgång till kultur, skapande aktiviteter och lärande lyfts fram i dialogsvaren.
Piteå kommun genomförde medborgardialogen Framtidens seniorliv mellan 22 april – 19 maj i år (2025) och testade samtidigt ett nytt, interaktivt, digitalt dialogverktyg där deltagarna kunde läsa varandras svar och gilla inläggen. Under tiden dialogen var öppen arrangerades också fysiska träffpunkter i stan och på landsbygden där det fanns möjlighet att få hjälp med tillgång till dator för de som behövde.
Följande tre frågor var möjliga att svara på:
- Vad behöver du för att leva ett gott liv som senior?
- Var och hur vill du bo?
- Vilka aktiviteter vill du ägna dig åt?
Totalt antal svarsbidrag: 594
Social gemenskap – viktigt för att leva ett gott seniorliv
Ett tema som framträdde tydligast i medborgardialogen är vikten av sociala kontakter och att motverka ensamhet genom mötesplatser där seniorer kan träffas, fika, umgås och delta i meningsfulla aktiviteter. Många efterfrågar öppna samlingslokaler och tillgängliga verksamheter både i stad och på landsbygden där man kan mötas utan krav.
Andra områden i livet lyftes också fram som viktiga:
- Motion och fysisk aktivitet – gärna i grupp
- Natur- och friluftsupplevelser
- Kultur och gemenskap
- Livslångt lärande och utbildning
- Skapande och hantverk
- Föreningsliv och ideellt engagemang
- Mat, fika och gemensamma måltider
- Tillgänglighet i vid bemärkelse
- Centralt boende med närhet till service
- Eget boende så länge det går
- Prisvärda och tillgängliga boenden
- Senior-, trygghets- och kollektivboenden med gemensamma aktiviteter
- Närhet till natur och grönområden
- Bra och anpassad infrastruktur
- Närhet till vård, stöd och omvårdnad för att skapa trygghet
- Flexibilitet och valfrihet
Vikten av att känna trygghet
Trygghet genomsyrade nästan alla teman: trygghet i boende, i vården, ekonomiskt och i vardagen. Att känna sig sedd, ha rätt till inflytande och kunna vara delaktig i beslut om sitt liv och samhälle är viktiga aspekter för många äldre. Sammanfattningsvis visar bidragen att ett gott seniorliv i Piteå kräver ett helhetsgrepp där boende, gemenskap, ekonomi, vård, transport, hälsa och kultur går hand i hand, och där hela kommunen, stad såväl som landsbygd, inkluderas.
Förväntan på civilsamhället
En tydlig förväntan på civilsamhället framgår i medborgardialogen som komplement till det offentliga utbudet. Samverkan mellan föreningar, kyrkan, näringsliv och andra lokala aktörer är viktigt för att bygga sociala nätverk och erbjuda möjligheter till gemenskap, delaktighet och en meningsfull vardag för seniorer. Samverkan är också viktig för att skapa ett varierat, prisvärt och meningsfullt utbud av aktiviteter nära där människor bor samt attraktiva boenden för seniorer.
Framtidens äldreomsorg
Piteå kommun driver just nu ett visionsarbete för att utveckla framtidens äldreomsorg. I det arbetet kommer många perspektiv att ingå – resultatet från medborgardialogen är ett, medarbetarperspektivet och äldreomsorgens förutsättningar är andra perspektiv som vägs in.
Resultatet från dialogen kommer också presenteras för näringsliv, föreningsliv och civilsamhälle i Piteå kommun. För det är tillsammans som vi kan arbeta för att Piteås seniorer kan leva ett gott, självständigt liv med mer av kul, med tillgång till attraktiva boenden och känna sig trygga och uppskattade.