Piteå kommun fortsätter sitt framgångsrika samarbete med Glada Hudik-teatern genom det uppskattade projektet Catwalk i skolan. Med levande möten som belyser mångfald och olikheter, spelar projektet en viktig roll i att skapa en mer inkluderande skolmiljö. I april samlades deltagare från Norrbotten och Västerbotten i Piteå för två inspirerande utbildningsdagar, där de förberedde sig inför höstens turné i skolklasser.
Under temat Barn föds inte med fördomar arbetar Catwalk i skolan för att ge barn möjlighet att möta mångfald och förstå människors olika förutsättningar. Genom skolbesök av en handledare och ambassadörer från daglig verksamhet, personer som själva har funktionsnedsättningar, får elever chansen att utmana normer och främja öppenhet och acceptans.
- Besöken har varit väldigt uppskattade och verkligen väckt engagemang hos både elever och lärare. Genom att lyfta fram personer med funktionsnedsättningar och låta dem själva dela sina erfarenheter, skapar vi förutsättningar för ett mer inkluderande samhälle, säger Desirée Jonsson, enhetschef för boende och daglig verksamhet.
Catwalk i skolan genomförs runt om i landet i samverkan med olika aktörer. Skolklasser i Piteå kunde delta redan 2023 tack vare ett starkt personligt engagemang. I höst startar projektet upp på nytt, denna gång genom ett nära samarbete mellan utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen.
- Det är roligt och känns väldigt viktigt för oss att få komma och berätta på skolor. För det behövs ju, säger Maja Johansson, ambassadör daglig verksamhet.
- Jag är glad att få vara här med mina kollegor och berätta om våra diagnoser och funktionsnedsättningar framför snälla elever, säger Joakim Larsson, ambassadör daglig verksamhet.
Viktigt för elever att möta olikheter
Efter stort intresse för Catwalk i skolans framgång i Piteå arrangerades två utbildningsdagar i samverkan med Glada Hudik-teatern. Brukare och handledare från flera kommuner i Norrbotten och Västerbotten samlades i Piteå 24–25 april för utbildning med hotellboende och en fin middag. Under dagarna fick deltagarna chansen att dela med sig av sina kunskaper och samarbeta för att förbereda sig inför kommande skolbesök.
- Vi tror att det mänskliga mötet är grunden till all utveckling, så när barn växer upp och formas tror vi att det är extra viktigt att få möta olikheter och utmana normer, säger Pär Johansson, grundare av Glada Hudik-teatern.
Glada Hudik-teatern, som även är verksam inom filmens värld, spelar just nu in en ny dokumentär där ett flertal personer med funktionsnedsättningar får ta plats. I filmen kommer bland annat tre pitebor medverka, samt Mats Melin, känd som ICA-Jerry. Filminspelningen ägde rum 8–9 maj, med Pär Johansson på plats i Piteå.
- Det är helt otroligt att få vara med i en film, säger Maria Holmkvist, ambassadör daglig verksamhet.
Så sent som hösten 2024 samarbetade Piteå kommun och ytterligare 11 svenska kommuner med Glada Hudik i en nationell manifestation för allas lika värde. Den bestod av dels en uppskattad fotoutställning med lokala modeller med olika funktionsnedsättningar, dels en festlig filmpremiär och fullsatta biovisningar av Glada Hudiks film Det kunde varit vi. Se länkad nyhet nedan.
- Som MR-kommun är det viktigt att jobba brett för att ge utrymme och plats åt grupper som inte annars syns. Att låta skolelever möta, prata med och ställa frågor till personer med funktionsnedsättningar ha visat sig framgångsrikt. Jag är jättestolt över Piteå kommun breda mångfaldsarbete, där Catwalk-projektet är ett bra exempel, säger Kata Nilsson, kommunalråd.