FoU-nytt april 2025
FoU-arbetet har rullat på under april, mellan påskledigheter och valborgsfirande. Den 9 april genomfördes läsårets sista nätverksträff, som också var den sista på temat skolnärvaro, mående och skolresultat. Denna träff hade formen av ett panelsamtal, där en vårdnadshavare, en kurator, en skolpsykolog, en rektor, en lärare och en socionom diskuterade bland annat framgångsfaktorer i arbetet med att vända elevers frånvaro till ökad närvaro. Därefter fick deltagarna i panelsamtalet tillsammans med åhörarna reflektera över innehållet genom en samtalsmodell som kallas ABC-modellen.

Deltagarna i panelsamtalet vid nätverksträffen den 9 april
Under april har det också pågått ett intensivt arbete med att arbeta fram prioriterade områden för tänkbara ULF-projekt. ULF betyder Utbildning, Lärande och Forskning och är ett nationellt initiativ som syftar till att bygga upp långsiktiga strukturer för hur skola och universitet kan samverka om praktiknära forskning. Efter en försöksperiod mellan 2017 och 2021 och en efterföljande övergångsperiod är ULF nu permanentat, vilket innebär att statlig finansiering är säkrad för de kommande åren, dessutom med ett årligt påslag. De områden som tagits fram tillsammans med avdelningschefer, rektorer och lärare inom Utbildningsförvaltningen handlar om:
- Elevers uthållighet
- Elevers syn på framtiden
- Rektors pedagogiska ledarskap
- Lyssneläsning
- AI
- Anpassningar och NPF
- Matematikdidaktik
Nu håller vi tummarna för att det finns forskare vid något av våra närliggande lärosäten som intresserar sig för samverkan om dessa områden.
Den 25 april presenterades, vid ett lunchseminarium vid Umeå universitet, en populärvetenskaplig studie som FoU-teamet och forskare från Luleå tekniska universitet genomfört om lärares förhållningssätt till AI i undervisningen. Seminariet var en del av en lunchseminarieserie som erbjuds inom ramen för ULF-arbetet i den norra regionen, den så kallade Nord-noden. Denna studie, tillsammans med studien om elevers perspektiv på AI i undervisningen, kommer också att presenteras digitalt vid nästa MULF-talk den 5 maj. MULF-talk är Utbildningsförvaltningens egen seminarieserie.
Under vårterminen har en halvtidsutvärdering av Riktlinjen för forskning och utveckling (FoU) vid Utbildningsförvaltningen, Piteå kommun (Diarienr 23BUN84) genomförts. Riktlinjen, som syftar till att öka lärares och rektorers vetenskapliga kompetens och utvecklingskompetens, antogs av Barn- och Utbildningsnämnden i maj 2023 och gäller till och med 2027. Riktlinjen innehåller fyra målområden:
- Kompetens i forsknings- och utvecklingsarbete
- Formaliserade tjänster och uppdrag som tillvaratar FoU- kompetens
- Intern och extern samverkan inom FoU
- Kommunikation och spridning av FoU
Halvtidsutvärderingen har genomförts med både kvalitativa metoder (exempelvis fokusgruppsintervjuer) och kvantitativa mått (exempelvis antal deltagare i olika aktiviteter) och visar att arbetet går i önskad riktning. Däremot framgår det att arbetet med att integrera FoU som en naturlig del av verksamheten kan stärkas ytterligare, till exempel genom tydligare koppling till skolenheternas systematiska kvalitetsarbete. Halvtidsutvärderingen presenterades och diskuterades vid Barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 25 april.