KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28
E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (15/5-1/9) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 (endast öppet för bokade besök under pandemin)

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Rymdverksamhet etablerar sig i Piteå

Publicerad 2021-04-28 13:00:00
Kategori Näringsliv
Fredrik Schäder, Arctic Space Technologies
Fredrik Schäder, Arctic Space Technologies  Foto: Sara Holm

Rymdverksamhet etablerar sig i Piteå

Nyligen blev det klart att företaget Arctic Space Technologies etablerar sig i Öhns industriområde. Här bjuder vi på en intervju med Fredrik Schäder från det framgångsrika företaget som vann priset som Årets start up i Piteå Business Awards 2020.

Beskriva er verksamhet och vad ni kommer att arbeta med?>
Arctic Space Technologies har för avsikt att inom kort etablera nåt som heter markstationsverksamhet för satellitmottagning. På Öhns industriområde kommer det i slutet av året att stå ganska stora parabolantenner som ska kommunicera med kundernas satelliter. Det känns verkligen jättespännande! Vi kommer att ta hit en rymdverksamhet till Piteå.

Hur kommer det sig att Piteå blev den plats ni valde att etablera er på?
Det gjordes en väldigt noggrann marknadsundersökning och vi var i kontakt med ett flertal kommuner om lite olika platser och Piteå kunde erbjuda ett väldigt attraktivt upplägg. Sen har vi även ett bra samarbete med vår partner Eco DataCenter som är en serverhall här. Det är en fantastisk samarbetspartner som kompletterar vårt kunderbjudande på ett sätt som gör Arctic Space Technologies väldigt intressant för kunderna. Men även närheten till stan, närheten till kommunen och samarbetet med dem, närhet till en stor flygplats där man kan ta sig internationellt och enkla kommunikationsmöjligheter var andra saker som gjorde att valet föll på Piteå.

Vi vill också kunna erbjuda våra kunder kort inställningstid till anläggningen. Ibland snöar det och ibland händer det grejer som gör att man måste åka hit. Det minskar risken för långa tider som gör att kunderna kan få problem med sin mottagning.

Hur ser era kunder ut? Är det globalt?
Majoriteten är internationella kunder. Kunderna är oftast de som inte själva har möjlighet att etablera sin antenner i sina länder för att kommunicera med sina satelliter utan de behöver en partner någonstans på det norra halvklotet där Sverige då är ett väldigt intressant land och ett attraktivt ställe. Det är dessutom en bransch som bara kommer att växa.

Hur kommer det att se ut här om 10 år? Vad är framtidsvisionen?
Då kommer det att stå ett flertal parabolantenner här. Jag kan inte riktigt säga hur många, det beror lite på hur stora det blir. Men vi kommer att fylla ut de områden som vi har till förfogande med ganska stora antenner som är någonstans kring sju meter i diameter. Parabolerna kommer också att röra på sig. När satelliterna passerar jorden så följer parabolerna med även om det inte är i så hög hastighet

Hur har du upplevt samarbetet med Piteå kommun i det här etableringsärendet?
Vi har varit jättenöjda, det har fungerat otroligt smidigt och enkelt. Man vill ju ha bra respons och svar på frågorna. Vi är ju inte riktigt klara än, vi har en lång bit kvar att gå innan vi har antennerna på plats. Men under året så kommer det att vara ett intensivt arbete och vi ser fram emot att fortsätta samarbeta med Piteå kommun.

Sidan kontrollerad: 2021-04-27 11:26:38