Planeringsavdelningens arbete handlar i mångt och mycket om skapa ett Piteå där människa och miljö går hand i hand. Ett viktigt steg är att omvandla visioner och idéer till attraktiva och varierande områden för boende och näringsverksamhet.
Vi ansvarar för bland annat stads- och landsbygdsutveckling samt kart- och GIS verksamheten. Avdelningen arbetar även med detaljplaner och bygglov, naturvård, mark- och trafikfrågor, kollektivtrafik samt energirådgivning. Tillsyn och tillstånd som är kopplade till trafik och gator hör också till avdelningens arbetsområde. Social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet är grunden i allt vårt arbete.
Enheter inom Planeringsavdelning
Hållbarhet
Hållbar utveckling - Vi har medborgardialoger och gör bedömningar och konsekvensbeskrivningar av hållbarhetsfrågor i plan- och projektarbete med särskilt fokus på barn och unga, jämställdhet, jämlikhet, hälsa, tillgänglighet, mångfald, tillväxt, miljö, klimat och energi.
Gestaltning och stadsbyggnad - Vi har möten med exploatörer, entreprenörer och idkare av olika slag i syfte att föra in arkitekt/gestaltningsaspekter i olika projekt. Arbete med Stadsmiljöprogrammet är ett exempel.
Kulturmiljöutveckling -Vi arbetar med kommunens kulturmiljöinsatser genom rådgivning, samordning och bevakning av kulturmiljöfrågor.
Mark och samhälle
Genom vårt översiktsplanearbete skapar vi förutsättningar till varierande och attraktiva bostäder, bostads- och verksamhetsområden, mötesplatser samt tillgång till bredband. Enheten arbetar med fysisk planering, kulturmiljöutveckling, naturvård och markfrågor.
Planer - Vi jobbar med att ta fram bland annat detaljplaner. De reglerar användningen av mark och vatten och ger förutsättningarna för bebyggelse och kommunens utveckling i stort.
Mark och tomter - Efterfrågan på handel-, industri- och egnahemstomter ställer krav på en effektiv planering och en tomtbuffert. Vår ambition är att hålla en god markreserv, med fem års framförhållning, för att genomföra framtida projekt och exploateringar. Genom att vi kan erbjuda attraktiva tomter har kommunen bättre möjligheter att knyta upp företag och medborgare till kommunen vilket i sin tur bidrar till en positiv kommunal tillväxt.
Projektledning - Vi planerar, samordnar och leder flera komplexa projekt, processer och planer inom samhällsbyggnad.
Naturvård - Genom inspektioner, inventeringar och åtgärder ser vi till att värdefulla miljöer och hotade djur- och växtarter skyddas och att den biologiska mångfalden bevaras.
Landsbygdsutveckling - Vi samverka med myndigheter, föreningar, utvecklingsgrupper och kommunens olika verksamheter i utvecklingsfrågor som berör landsbygden. Vi säkerställer att landsbygdsperspektivet finns med i kommunens utvecklingsarbete. Vi samordnar Landsbygdspolitiska rådet och handlägger även olika ekonomiska stöd till landsbygdsutveckling.
Trafik och bygg
Enheten arbetar bland annat med landsbygdsutveckling, bygglov, kartor och GIS, planering av kollektivtrafik, bidrag enskilda vägar och trafikfrågor.
Bygglov - När det ska byggas nytt eller byggas om är det vi som prövar ansökningar om bygglov samt ansvarar för energirådgivning.
Kartor och GIS - Vi kvalitetssäkrar underlag för samhällsbyggnad och karttjänst, ansvarar för adresser och lägenhetsregister samt administrerar planer.
Busstrafik och trafikplanering - Planering av kollektivtrafik och utbyggnad av gång- och cykelvägnätet i kommunen utgör en viktig del i vårt arbete för långsiktigt och hållbart trafiksystem. Även parkeringsövervakning, parkeringsautomater och administration av kontrollavgifter samt flyttning av fordon som stör ordning och säkerhet i trafiken hör till vårt ansvarsområde.
Bidrag och tillståndsärenden - Vi handlägger även bidrag till enskilda vägar och olika tillståndsärenden, exempelvis parkeringstillstånd för rörelsehindrade, upplåtelse av offentlig plats och transporttillstånd.