Hållbarhet

KONTAKTA PITEÅ KOMMUN

Piteå kommun
941 85 PITEÅ

Telefon 0911-69 60 00 
Fax 0911-199 28

E-post Piteå kommun

Organisationsnummer 212000-2759

Stadshuset

Besöksadress Svartuddsvägen 1
Öppettider vardagar 8-17, sommartid (15/5-1/9) vardagar 8-16

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadshuset.

Stadsporten

Besöksadress Västergatan 10
Öppettider vardagar 8-16 

Verksamheter och ärenden som hanteras i Stadsporten.

Vill du göra en orosanmälan?

Använd e-tjänsten för orosanmälan. Använd inte Piteå kommuns faxnummer!


Felanmälan Lämna åsikter och klagomål

Hållbarhet

Måltidsservice arbetar utifrån hållbar kommun och klimatsmarta val, vilket innebär att vi väljer produkter som är bra för vår miljö.

Vårt mål är att matens klimatpåverkan ska minska över tid. Därför arbetar vi för att handla mat som produceras nära oss, handla mer ekologiskt, laga mat från grunden och slänga mindre mat. Det handlar även om att miniska användningen av plast och att använda rätt plast.


Du hittar husmanskost och nya spännande smaker i vår meny. Våra salladsbord rymmer olika grönsaker att välja på och de är efter största möjliga mån anpassade efter säsong för att undvika långa transporter. På hösten serverar vi mer rotfrukter och under försommaren mer gurka och tomat.


Hållbar mat kräver en helhetssyn där alla delar hänger ihop, därför arbetar vi brett för att skapa hållbara måltider. För att erbjuda hållbara måltider arbetar vi bland annat med:
• Minskat matsvinn för att hushållera med våra resurser
• Öka andelen lokalproducerade produkter för att bidra till ökad försörjningsmån i Norrbotten och biologisk mångfald
• Öka andelen ekologiska produkter för att bidra till minskad klimatpåverkan
• Vegetariska måltider – varje dag erbjuds minst ett vegetariskt alternativ för att minska klimatpåverkan
• Salladsbufféer – erbjuda en stor salladsbuffé med minst fem sorter
• Frukt och grönsaker efter säsong
• Minska antal nötköttsserveringar för att ge utrymme för kyckling och kalkon eftersom nötkött påverkar klimatet tio gånger mer än kyckling
• Minska antalet risserveringar då de har 2,5 gång högre klimatpåverkan än pasta
• Servera MSC-märkt fisk för att minimera risken för utfiskning av bestånd

Sidan kontrollerad: 2023-05-02 15:17:35