Nasim Mamoum äger Doncell Gastro som är ett företag inom livsmedels- och restaurangbranschen. Idén föddes efter att han jobbat inom restaurangbranschen i flera år och istället ville göra något eget. Företagsidén var att öppna upp för samarbeten med restauranger och agera som konsult, kock och erbjuda olika produkter och tjänster.
Doncell Gastro erbjuder sina tjänster i Luleå, Skellefteå och Sundsvall och har även fått förfrågan från Kiruna, men just nu ligger fokus på Piteå.
– Företaget är helt nytt, jag startade det förra hösten och än så länge har det gått bra. Det har varit många som har kontaktat mig och visat intresse att boka mig, jag har haft fullt upp nästan hela tiden, berättar Nasim.
Kreativiteten är kärnan
Det Nasim uppskattar mest med företaget är att han får träffa nya människor hela tiden, på så vis får han nya idéer och håller sig kreativt aktiv. Just kreativiteten är som en kärna i hela konceptet.
– Det är det viktigaste av allt, det är lätt att kockar bli uttråkade när de arbetar med samma produkt och koncept. Vi siktar därför mycket på att hålla oss kreativa och hitta nya saker och försöker arbeta mycket med säsongens råvaror, för att inspirera de som arbetar i köket, säger han.
Nasim utbildade sig till kock i Spanien och flyttade sedan till Sverige 2015 och började arbeta som kock på Stadshotellet i Skellefteå. 2016 flyttade han till Piteå för att istället jobba på The Bishops Arms, ett företag han fortfarande har ett nära samarbete med även nu när han startat eget.
Matintresset har Nasim fått från sin familj. Redan när han var tolv år fick han hjälpa till i köket i hans föräldrars restaurang och det har skapat en stor nyfikenhet på mat och restaurangbranschen hos honom.
– Ibland är det skönt att bara ta en macka eller en burgare från snabbköket, när man är ledig är det skönt att koppla av det och jag tror att det är viktigt för att ha kvar gnistan för det man gör, att man faktiskt kan koppla av helt ibland också, berättar han.
Piteå välkomnar företagandet
Det bästa med företagandet i Piteå är enligt Nasim att det har varit så välkommet, många visar tydligt att de tror på Nasim och hans idéer och det har gjort att han vill utvecklas så mycket han kan i företaget och skaffa nya koncept som inte finns i Piteå än.
Nasim har t.ex. tagit Texas Barbeque till Piteå som bland annat innebär rökt kött som tillreds i ett rökeri som Nasim själv har ritat och som är tillverkat i Lettland.
– Nu är jag nöjd med grillen och jag testade den under SM-veckan och fick mycket fin feedback från kunderna, menar han.
Nytt koncept för Norrbotten
Nasims stora plan framöver är att starta ett Smokehouse i Piteå. Konceptet finns inte i Norrbotten, men han har upptäckt att det finns en nyfikenhet och ett stort intresse för rökt kött i länet.
– Det saknas helt enkelt här i Piteå och här har vi alla förutsättningar att servera närproducerad mat. Vi ska kalla det ett Norrländskt Smokehouse och kommer att nischa menyn mot vilt, men vi kommer även att ha vegetariska och veganska alternativ. Vi vill att alla ska komma till oss, berättar han.
Just nu är han på jakt efter en lämplig lokal och tar gärna emot förslag och tips, gärna i eller runt omkring centrum men även Backen är av intresse.