Trafiken ur ett barns perspektiv
Barn beter sig inte som vuxna i en trafikmiljö. Vägen till skolan är inte bara en transportsträcka, utan även en plats för lek och utmaning.
Som förälder är det därför vanligt att oroa sig när deras barn vistas i en trafikmiljö. Denna oro kan sätta gränser för barnens aktiviteter, bland annat genom ökad övervakning eller genom att skjutsa dem till och från skolan eller aktiviteter.
När föräldrar skjutsar barn blir det fler bilar i trafiken, men även rörelsefriheten hos barn minskar. Denna tendens har tilltagit under de senaste åren. Det som har visat sig verksamt är förändringar i själva trafikmiljön. Det är trafiksystemet som i första hand bör anpassas till barnen.
Enkla råd för att skydda barnet i trafiken
Använd reflexer. Med reflex syns man på ett fem gånger längre avstånd.
Använd hjälm. För barn upp till sju år bör en så kallad barnhjälm användas, där spännet kan lösas ut om barnet skulle fastna med hjälmen. Hjälmen ska vara CE-märkt.
Hjälmen ska sitta så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Om du köper till ett barn - köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i.
Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa. Hjälmen ska vara lätt att ta på och av och lätt att fästa med hakbandet.
Sitt säkert i bilen. Barn upp till 12 år ska använda bältesstol eller bälteskudde. För barn upp till fyra rekommenderas att barnet färdas bakåtvänt.
Ur barnets perspektiv
Hur barn beter sig i en trafikmiljö har med flera faktorer att göra.
Bland annat så är förmågan att se över ett område begränsad till barnets längd. Det vill säga, de kan inte alltid se vad som sker bakom till exempel en stillastående bil. Men denna begränsning gäller även förmågan att bedöma avstånd och hastighet, vilket kan orsaka riskfyllda felbedömningar.
Barn förstår heller inte alltid de budskap eller "vuxenregler" som finns i en trafikmiljö. Vad betyder skylten med bilden? Varför blinkar bilen med ljuset till mig?
Barns förmåga att förstå budskap har med deras mentala utveckling att göra.
Det kan innebära att barnet ägnar sig åt en sak i taget - till exempel att cykla, vilket tar bort all fokus från det som sker runt omkring. Upp till nio års ålder har barn inte full förmåga att bedöma om en plats är farlig, som korsningar eller bakom bilar.
Mer information:
Om barn i trafiken på Trafikverkets webbplats (Extern sida)