”Det är modigt att våga prata om sina tankar och känslor”

 

Familjerådgivningen was here

 

Till familjerådgivningen välkomnas par som vill ha hjälp att komma vidare i sin relation. De flesta vill antingen reparera eller separera, och för att ge stöd i den situationen finns familjerådgivarna Maria och Maria. Med många års erfarenhet vågar de stanna i det som kan kännas jobbigt att prata om, där målet alltid är att hjälpa paren att hitta sina egna svar.

Att varje dag möta människor i olika situationer och med olika behov är ett utvecklande och spännande arbete. I alla fall om du frågar familjerådgivarna Maria och Maria, som har jobbat här i nio respektive sju år.

– Vi jobbar för det mesta med situationer som liknar varandra, men eftersom det handlar om människor i relationer så är varje möte ändå unikt, säger de.

Maria och Maria – ja båda har faktiskt samma namn – berättar att många som kommer till familjerådgivningen tycker att det känns jobbigt att ta den första kontakten.

– Att besöka familjerådgivningen kan vara en väg att ta hand om sig i relationen när man har det jobbigt och vill reparera, separera eller vill olika. Oavsett vad paret vill fokusera på så finns vi här för dem och visar omtanke genom att ställa frågor, så att paret får söka sina svar på sina utmaningar. Det är modigt att våga prata om sina tankar och känslor.

En lugn plats

Oavsett vad paret vill fokusera på så finns vi här för dem

Målet med Maria och Marias jobb är att det, oavsett anledning till besöket, ska kännas meningsfullt för paren att komma hit. Därför avsätter de alltid gott om tid för varje möte.

– Det ska kännas lugnt så att alla hinner reflektera. Många par beskriver det som att det här är en harmonisk plats, även om det kännas jobbigt att vara här. Att få vara delaktig i när personer hittar vad de vill och behöver känns fint, konstaterar Maria och Maria.

Socionomutbildning en förutsättning

För att få jobba på familjerådgivningen krävs en utbildning till socionom, och därefter en vidareutbildning inom psykoterapi. Under tiden Maria och Maria jobbat på Piteå kommun har de även fått ta del av olika utbildningar, bland annat inom sexologi och parterapi.

På familjerådgivningen förs inga journaler. Maria och Maria skriver endast minnesanteckningar och de körs i en dokumentförstörare när parens tid på familjerådgivningen är slut.

– Det är fint att vi kan erbjuda ett möte där samtalet och dess reflektioner är i fokus utan att det behöver journalföras, säger familjerådgivarna.

Egenskaper som är extra bra att ha i rollen som familjerådgivare är ett intresse för människor och deras relationer.

Ett nyfiket synsätt

Oftast jobbar Maria och Maria var för sig, med sina egna par. Men det finns också situationer då de jobbar tillsammans.

– Det är givande när vi arbetar tillsammans, men vi har möjlighet att träffa fler par om vi gör det enskilt.

Egenskaper som är extra bra att ha i rollen som familjerådgivare är ett intresse för människor och deras relationer.

– Vår uppgift är att hjälpa människor att se sina tillgångar och stanna i det som är jobbigt för att förstå sig själv och den andre. Huvuddelen av vår arbetstid möter vi par och enskilda i samtal, vilket under en vanlig dag innebär samtal med fyra par eller enskilda som har relationsutmaningar. För att trivas med det så behövs ett genuint intresse av att lyssna och försöka förstå vad människor vill och behöver. Att växla mellan att lyssna, fråga och spegla är en fin drivkraft för ett gott samtal.

Att växla mellan att lyssna, fråga och spegla är en fin drivkraft för ett gott samtal.

Stort förtroende för varandra

Både Maria och Maria har jobbat inom Piteå kommun länge och har längs vägen haft möjligheten att välja andra jobb. Men de har aktivt valt att stanna.

– Det känns tryggt att jobba för Piteå kommun. Att vara kommunanställd och serva våra kommuninnevånare känns fint. Vi trivs bra med våra övriga kollegor på Barn och familj och känner framför allt ett stort förtroende och trygghet i varandra.

 

Bildlänk med text, Se Piteå kommuns lediga jobb här