”De som flyttar från Piteå ringer ofta och vill tillbaka”

 

Porträttbild av Keflemariam

Bildtext: Keflemariam jobbar som Integrationshandledare på Flyktingmottagningen i Piteå.

 

I snart 15 år har han hjälpt nyanlända flyktingar att integreras i Piteå. Keflemariam berättar om styrkan i att vara en mindre stad, varför han valde Piteå och om stoltheten han känner för sin hemstad Piteå.

1984 landade en 22-årig Keflemariam i Sverige. Han flydde kriget i hemlandet Eritrea och startade en tuff resa mot något bättre. Väl framme i Sverige, närmare bestämt Uppsala, sökte han sig vidare och identifierade snabbt Piteå som platsen han ville fortsätta sitt liv på.

– Jag frågade en kompis om var i landet det inte fanns några invandrare. Det var där jag ville bo. Då blev det Piteå, säger Keflemariam och skrattar.

Installationsbild Keflemariam was here, Stadsportens skyltfönster.

Hoppade på tåget norrut

– Jag ville lära mig språket, helst snabbt. Om det inte fanns andra som pratade i mitt språk i staden så räknade jag med att jag skulle lära mig svenska snabbare. Skulle jag träffa någon från mitt hemland så fanns risken att jag skulle bli bekväm. Som flykting är det viktigt att känna en samhörighet och att man är behövd i samhället som är ens nya hem.

I snart 15 år har han hjälpt nyanlända flyktingar att integreras i Piteå

Bildtext: Som 22-åring flydde Keflemariam kriget i hemlandet Eritrea och startade en tuff resa mot något bättre.

Leder till livslånga kontakter

Idag jobbar Keflemariam som Integrationshandledare på Flyktingmottagningen i Piteå. I jobbet ingår bland annat att ta emot nyanlända, hjälpa dem med myndighetskontakter och att få en bra start i sitt nya hem. En kontakt som pågår i två år, men som inte sällan leder till livslånga kontakter.

– Officiellt pågår våra ärenden i två år. Men i en liten stad som Piteå blir det såklart att jag träffar många av flyktingarna i stan. Och det kanske är det finaste med mitt jobb, att se resultatet. Då jag själv kom som flykting vet jag vad som är viktigt för att kunna integreras på ett bra sätt. Att de lär sig språket, går en utbildning, får ett jobb, skaffar familj eller något annat. Det är integration för mig.

I samtal med en kollega.

Bildtext: Flyktingvän är det projekt jag är mest stolt över att ha varit med att ta fram berättar Keflemariam.

Flyktingvän, ett projekt jag är stolt över

Just integrationen i Piteå fungerar väldigt bra, menar Keflemariam. Han hyllar invånarna som glada och snackiga (han har inte fel/reds anm), vilket underlättar integrationen, men också det täta samarbetet med myndigheter och den egna arbetsplatsens initiativ. För några år sedan startade de projektet Flyktingvän. Det blev ett sätt att minska klyftan mellan de infödda och de lite nyare piteborna.

– Flyktingvän är det projekt jag är mest stolt över att ha varit med att ta fram. Vi gjorde en kampanj där piteborna fick anmäla sig att bli flyktingvänner vilket innebär att de träffar flyktingar och hjälper dem i deras integration. Det slutade ofta med att de blev goda vänner och på så sätt fick en fot in i samhället. Över det känner jag en stor stolthet, kanske allra mest för Piteå och alla fantastiska människor som bor här, säger Keflemariam och vittnar om att Piteå är bland de bästa i klassen:

– De flyktingar som flyttar från Piteå ringer ofta upp inom en månad, de vill tillbaka. Det är det bästa betyget vi som stad kan få.

I sitt jobb gör Keflemariam bland annat hembesök till flyktingar.

Bildtext: Arbetsuppgifterna är varierande och ibland gör Keflemariam hembesök.

Att de lär sig språket, går en utbildning, får ett jobb, skaffar familj eller något annat. Det är integration för mig.

 

Bildlänk med text, Se Piteå kommuns lediga jobb här