”Ungdomarna har erbjudit sig att skjutsa oss på rullatorn när vi blir gamla”

 

Bildtext: Den nära relationen med Piteås ungdomar är det som gör jobbet som fältarbetare så roligt.

 

Tre som har stenkoll på var Piteås ungdomar hänger och vad de pysslar med är fältarna Anders, Carlos och Anna. Precis som namnet antyder befinner de sig ute på fält under nästan alla dygnets timmar, med syfte att förebygga brottslighet bland ungdomar i åldrarna 12–18 år.

På Snapchat, Facebook och Instagram. På gågatan under dygnets småtimmar och runt om i kommunens skolor. Överallt där Piteås ungdomar rör sig finns också fältarna Anders och Carlos. Utom möjligen på TikTok.

– Det har vi inte riktigt lärt oss ännu. Jag tror vi är för gamla, säger Carlos, Anders och Anna och skrattar.

Närbild när fältarna promenerar och pratar ihop.

Bildtext: Vi bygger relationer för att ungdomarna ska känna sig trygga.

Samarbetar med andra

Syftet med att finnas där ungdomarna finns är att förebygga brottslighet och identifiera pågående problematik i staden. De jobbar strukturerat tillsammans med polis, socialtjänst och skolor.

– När vi fick larm om att ungdomar drack handsprit ihop med redbull gav vi oss ut på informationsturné i skolorna för att berätta om riskerna. En stor del av framgången är att vi får elever att bli engagerade innan de hamnar hos socialsekreterarna, berättar Carlos. Anna fortsätter:

– Att dessutom besöka föräldramöten, vissa upp oss och berätta att vi finns och vad vi gör är också en viktig del i att få fler att känna till vad vi gör och att vi finns för ungdomarnas bästa. De allra flesta vi möter är väldigt positivt inställda till det vi gör vilket känns väldigt kul.

Som mest har Piteås fältassistenter att göra runt examen och när det arrangeras cruising i Piteå. Då hänger extra många ungdomar på stadens gator.

– Ibland ringer vi föräldrar, ibland skjutsar vi hem dem och ibland svänger vi förbi en parkering för att titta på deras fina epor. Vi bygger relationer för att de ska känna sig trygga, säger Anders Elväger.

Det är värdefullt att utbyta erfarenheter med andra som också är med i Riskförbundet för fältarbetare.

Bildtext: Syftet med att finnas där ungdomarna finns är att förebygga brottslighet och identifiera pågående problematik i staden.

Piteå – en speciell plats för fältarbete

Fältarna är inget unikt fenomen just i Piteå. Däremot är Piteå den enda kommunen i Norrbotten som jobbar heltid med en uppsökande fältverksamhet med ungdomar upp till 18 år. Piteå kommun ingår i Riksförbundet för fältarbete där man en gång per år samlas för att dela erfarenheter.

– Via Riksförbundet kan vi få information om vad som trendar i andra städer så att vi kan vara förberedda här. Det som gör Piteå speciellt är att det är en liten stad där vi stöter på ungdomarna flera gånger, berättar Anna, som klev in i rollen som fältassistent i september 2022.

– Det känns väldigt rolig att få jobba med ungdomar på det här sättet. Jag har jobbat med barn och ungdomar i 17 år, bland annat som elevassistent, men det här är något nytt. Mitt fokus nu är att bygga förtroende hos ungdomar och föräldrar, säger Anna.

Även Carlos håller med om att Piteå på många sätt skiljer sig från andra, större städer.

– Vi lär känna ungdomarna på ett annat sätt än vad man gör i större städer. Jag jobbade i Botkyrka förut och där kunde ungdomarna hoppa på tunnelbanan och sedan såg jag dem aldrig mer. I Piteå vet jag att jag stöter på dem snart igen. Jag vet vad de heter, var de går i skola och oftast vilka deras föräldrar är. Det skapar en trygghet, säger Carlos.

Fältarna på en av Piteås gator.

Bildtext: Det som gör Piteå speciellt är att det är en liten stad där vi möter ungdomarna vid flera tillfällen.

Bygger långsiktiga relationer

Just den nära relationen med ungdomarna är det som gör jobbet som fältarbetare så roligt. Det menar både Anders, Anna och Carlos.

– Ungdomar är en oskriven bok. Att få vara med när de ska ta nästa steg i livet är fantastiskt. Det är ofta svårt att mäta vad våra insatser leder till rent konkret, men det är extra kul när vi får höra att ungdomarna känner sig trygga med oss. En kväll kan vi sitta på Max och då kommer tio ungdomar fram och vill äta pommes frites med oss. Flera av dem har erbjudit sig att skjutsa oss på rullatorn när vi blir gamla, säger Anders.

 

Bildlänk med text, Se Piteå kommuns lediga jobb här