Det här är programmet för dig som vill arbeta med mat, människor och service. En bransch med mycket goda framtidsutsikter och stora chanser till jobb! Efter utbildningen får du en yrkesexamen som kock samt goda kunskaper i servering och kan börja jobba direkt i såväl Sverige som världen över.
På restaurang- och livsmedelsprogrammet kommer du att få göra en resa genom goda smaker, färger och olika matkulturer. I vår fina restaurang Herrgården får du träna dig i yrket under verkliga förhållanden med andra. Du får som elev tillaga och servera maten till betalande gäster. I varmköket lär du dig såväl grundmatlagning som avancerade matlagningsmetoder och i kallköket tränas färdigheter att tillreda förrätter, desserter, bröd och bakverk. Du lär dig att planera arbetet, samarbeta under högt tempo och tränas i att ta initiativ, vara flexibel, lyhörd och kreativ.
I serveringskurserna får du lära dig att servera mat och dryck till restaurangens gäster. Du får också kunskaper i hur mat och dryck kombineras samt lär dig arbetet i bar och barservering. Samarbete är en hörnsten som du tränar och du utvecklar också din förmåga att bemöta kunder och ge god service.
APL
Under ditt arbetsplatsförlagda lärande (APL) får du ute i branschen tillsammans med erfarna kockar och servitörer använda och fördjupa de kunskaper du fått i skolan. I årskurs 3 har vi lärlings-utbildning vilket innebär APL tre dagar per vecka hela läsåret på en eller flera arbetsplatser. Lärlingsutbildningen ger dig stor möjlighet till anställning direkt efter gymnasiet.
Programmet har nära samarbete med branschen som återkommande besöker skolan och gästspelar.
Efter utbildningen kan du arbeta i restaurang och storkök samt med servering och bar
Vid samtliga yrkesprogram finns valmöjligheter att läsa in grundläggande behörighet till fortsatta studier vid högskola och universitet.