Under måndagen besökte kommunalrådet Kata Nilsson och Näringslivschefen Niklas Winblad Von Walter Hushållningssällskapet Norrbotten/Västerbotten på försöksanläggningen Öjebyn Agro Park. Här bedrivs verksamhet som omfattar huvudsakligen försök- och demonstrationsodlingar av jordbruks– och trädgårdsgrödor, rådgivning och utvecklingsprojekt inom de gröna näringarna.
Med tanke på den låga försörjningsförmåga vi har i landet, och inte minst här i norr, har Hushållningssällskapet som stor aktör inom den gröna näringen en viktig roll att spela. Genom sina olika verksamhetsområden och utvecklingsprojekt bidrar man med kunskap för ett modernt och framstående jordbruk med lönsam och uthållig produktion.
– Vi vill vara med och skapa insikt och förståelse för livsmedelsproduktionens betydelse, de mervärden som de genererar och vikten av att öka vår självförsörjning, berättar Marie Lundberg, affärsområdeschef på Öjebyn Agro Park.
Marie presenterar en bild som tydligt visar hur uppdelningen och användningen av marken i kommunen ser ut, och hur liten andel som faktiskt är åkermark i förhållande till skog och områden med bebyggelse som bostäder, skolor, industrier osv. Samtalet leds in på nyttjandet av åkermark vid nyetableringar, en stor och viktig fråga för kommunen att ta ställning runt och något som både Kata och Nicklas är eniga i och värnar om, för att fortsatt ha goda förutsättningar för en ökad och hållbar livsmedelsproduktion i kommunen.
– Piteå kommun har som första kommun i Norrbotten valt att köpa in analysverktyget "Försörjningsbalans kommun" som just Hushållningssällskapet tagit fram, berättar Petter Antti, VD Hushållningssällskapet Norrbotten/Västerbotten och fortsätter. Resultatet (som i skrivande stund inte är presenterat ännu, Reds anm) kommer att visa på de styrkor och svagheter som kommunen har, och ger ett bra underlag att jobba vidare med oavsett det handlar om åkermark, produktion eller förädling, och förhoppningsvis blir det en språngbräda till samarbeten över kommungränserna. Våra förutsättningar och möjligheter till självförsörjning ser annorlunda ut i hela länet och ska vara något man jobbar långsiktigt och gemensamt med, avslutar Antti.
Besöket på Öjebyn Agro Park avslutades med en rundtur i det försommargrönskande parkområdet. Många nya insikter och kunskaper om den gröna näringen och dess verksamheter, där Hushållningssällskapet är en, lyftes under eftermiddagen och ger en god grund för fortsatta dialoger som tillsammans för oss framåt!